Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 09. 07:24, hétfő | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Már az FBI is segít az orosz utasszállító tragédiájának kivizsgálásában

Már az FBI is segít az orosz utasszállító tragédiájának kivizsgálásában

Az orosz kormány felkérésére az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódik az egyiptomi Sínai-félszigeten lezuhant utasszállító ügyében folytatott nyomozásba

- közölte a hét végén hivatalos forrásokra hivatkozva a The New York Times.
A lap arról számolt be, hogy egyes amerikai tisztségviselők szerint Moszkva az Airbus A321-200-as roncsainak kriminalisztikai vizsgálatában kért segítséget a tragédia okának meghatározásához, mások szerint azonban Oroszország ennél általánosabb támogatást szeretne.

Az orosz kormány ritkán kér hasonló segítséget, ami amerikai szakértők szerint egyfelől arra utal, hogy a nyomozóknak komoly nehézségekkel kell szembenézniük. A The New York Times rámutat: noha az az FBI és orosz partnere, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) gyakran együttműködik terrorelhárítási ügyekben olyan közös ellenségek ellen, mint az al-Kaida és az Iszlám Állam (IÁ), a két ország kapcsolatai a berlini fal leomlása óta eltelt években példátlan mélypontra süllyedtek.

A lap szerint a felkérés másfelől Oroszország geopolitikai érdekeit is szolgálhatja. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis megpróbálja a terrorizmus jelentette globális fenyegetést eszközként felhasználni arra, hogy kitörjön az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók okozta elszigeteltségéből.

Putyinnak a Szíriában megindított katonai intervenciója - amellett, hogy meg akarja oldani azt a potenciális gondot, amelyet az IÁ oldalán harcoló mintegy 5 ezer orosz állampolgár jelent - egyesek szerint szintén arra irányuló kísérlet, hogy globális partnerként fogadják el a terrorizmus elleni küzdelemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.