Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2015. December 04. 07:55, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Magyar cég csökkentheti a buszok károsanyag-kibocsátását

Magyar cég csökkentheti a buszok károsanyag-kibocsátását

A buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a Zöld Levegő Projekt Kft. kifejlesztett egy kipufogóra szerelhető katalizátort,

emellett tervezi egy olyan innovációs központ felállítását, ahol fejlesztik és tesztelik a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket - közölte a cég az MTI-vel.

Az úgy nevezett ZLP katalizátor prototípusát a kft. konzorciumi partnerével, az Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet Nonprofit Zrt.-vel együttműködve fejlesztette ki - ismertették. A katalizátor a buszok kipufogójára szerelve a légtérbe jutó szennyezőanyagok mennyiségét 80-90 százalékkal képes csökkenteni. A katalizátorhoz kapcsolódik egy szoftver is, amely folyamatosan tájékoztatja az autóbusz sofőrjét a jármű aktuális emissziós adatairól - írták.

A fejlesztés 886,39 millió forintból valósult meg, amelyhez a konzorciumi partnerek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretéből 693,94 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

A Zöld Levegő Projekt Kft. egy kutatás és fejlesztés (k+f) innovációs központ felállítását is tervezi, amelynek célja, hogy az emisszió-csökkentéssel és a tüzelőanyag-felhasználás hatékonyabbá tételével kapcsolatos fejlesztések, innovációk számára a kutatáshoz és a prototípus-készítéshez megfelelő infrastrukturális hátteret tudjon nyújtani - közölték.

A közlemény szerint az innovációs központ előkészítését célzó projekt lezárult, a központ megvalósítására a cég a GOP keretében 993,57 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az intézményt Békéscsabán építik fel a későbbiekben, az eddigi támogatást főként eszközbeszerzésre fordították. A program összköltségvetése 1 milliárd 422 millió forint.

A Zöld Levegő Projekt Kft.-t 2012-ben három vállalkozás - a Kőrös Volán Zrt., a K+Q Kft és a Kat Tech Kft. - hozta létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).

2024. Június 14. 09:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor: a magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson

2024. Június 14. 09:55, péntek | Belföld

Az idén is meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.