Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Január 28. 13:59, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt),

Madárral ütközött az egyik pápai C-17-es

Madárral ütközött az egyik pápai C-17-es

A gép hajtóművébe repült a madár még tavaly novemberben, ezért az napokig nem tudott hazatérni. Az esetet most hozták nyilvánosságra - írja a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) honlapja.

Tavaly novemberben repült ugyanis először Pápáról közvetlenül Timbuktuba a 02-es oldalszámú C-17-es óriásgép (Pápa-Svédország-Mallorca-Timbuktu útvonalon), hogy a svéd haderő Maliban állomásozó kontingensének felszerelést szállítson, mely esemény önmagában is különleges, hiszen ez idáig Bamakóban landoltak, és kisebb repülőgépekkel továbbították a rakományt a célállomásra.

Az eseményt még különlegesebbé tette, hogy a sikeres szállítási feladat után a visszaúton Bamakóban tankoló repülőgép madárral ütközött, ami az egyik hajtómű turbinalapátjaiban olyan károkat okozott, hogy nem folytathatták útjukat.
A bamakói repülőtéren ragadt géphez alkatrészt rendeltek, melynek szállítása komoly logisztikai feladat elé állította a pápai szakembereket is, végül négynapos késéssel a tervezett hazaérkezéshez képest - még Mallorcán és a németországi Rammsteinben további, az esettel összefüggő javítások befejezését követően - sikeresen landolt az MH Pápa Bázisrepülőtér betonján a katonai óriásgép.
A repülőgépek madárral való ütközésének megelőzése érdekében a pápai reptér nemrég beszerzett egy telepített hangágyúval kiegészített madárriasztó autót, ami alkalmas a térségben előforduló összes madár elriasztására.

Veol.hu nyomán

Fotó:SAC

Címkék: c-17, nato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.