Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Hírek

2021. Május 04. 11:04, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ma van a tűzoltók napja

Ma van a tűzoltók napja

Május 4. Szent Flórián napja, ez a tűzoltók napja Magyarországon.

Flórián, akit a régi naptár május 4-én ünnepelt, római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot.

Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flóriánt ábrázoló festménnyel ellátni. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent, délnémet és osztrák területeken szokás volt a család egyik fiúgyermekének a Flórián nevet adni, a szent tisztelete által a ház védelmét remélve a tűzvésztől. A tűzoltók, a kéményseprők, valamint Linz, Felső-Ausztria és Krakkó védőszentje.

Tisztelete Magyarországon a középkor végén a Szepesség németlakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan.

1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját.

A tűzoltók hivatását ma is tisztelet övezi. A hivatásos tűzoltók mellett mintegy 30 ezer nem hivatásos tűzoltó is dolgozik Magyarországon, körülbelül 15 ezren közülük szakmai végzettséggel is rendelkeznek. A Magyar Tűzoltószövetség tagjai közül körülbelül 15 ezren önkéntes tűzoltók, a többiek pedig önkormányzati és létesítmény tűzoltók.

Pápán minden évben koszorúzással szoktak emlékezne e jeles napra a lánglovagok, a Szent Flórián szobornál. A megemlékezésekre a koronavírus járvány miatt idén és tavaly nem került sor.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 11. 15:09, kedd | Helyi

Emléktáblát helyeznek el az Év körforgalmának választott pápai csomópontban

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hivatalosan is az Év körforgalmának nevezte a pápai csomópontot.

2021. Május 11. 09:23, kedd | Helyi

Zebra terv a gyalogosokért

Tilos jelzés esetén soha!

2021. Május 10. 15:21, hétfő | Helyi

Kötelező lenne, sok házon még sincs házszámtábla

Az hagyján, hogy kiszúrunk a futárral, ha nincs házszám otthonunk homlokzatán, de baj esetén értékes másodpercekbe kerülhet, mire ránk talál a mentő, a tűzoltó, vagy épp a rendőr.

2021. Május 10. 08:47, hétfő | Helyi

Felborult egy autó Pápadereske és Nyárád között