Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Május 04. 11:04, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ma van a tűzoltók napja

Ma van a tűzoltók napja

Május 4. Szent Flórián napja, ez a tűzoltók napja Magyarországon.

Flórián, akit a régi naptár május 4-én ünnepelt, római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot.

Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flóriánt ábrázoló festménnyel ellátni. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent, délnémet és osztrák területeken szokás volt a család egyik fiúgyermekének a Flórián nevet adni, a szent tisztelete által a ház védelmét remélve a tűzvésztől. A tűzoltók, a kéményseprők, valamint Linz, Felső-Ausztria és Krakkó védőszentje.

Tisztelete Magyarországon a középkor végén a Szepesség németlakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan.

1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját.

A tűzoltók hivatását ma is tisztelet övezi. A hivatásos tűzoltók mellett mintegy 30 ezer nem hivatásos tűzoltó is dolgozik Magyarországon, körülbelül 15 ezren közülük szakmai végzettséggel is rendelkeznek. A Magyar Tűzoltószövetség tagjai közül körülbelül 15 ezren önkéntes tűzoltók, a többiek pedig önkormányzati és létesítmény tűzoltók.

Pápán minden évben koszorúzással szoktak emlékezne e jeles napra a lánglovagok, a Szent Flórián szobornál. A megemlékezésekre a koronavírus járvány miatt idén és tavaly nem került sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.