Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. December 11. 08:32, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Blikk

Lőszereket és fegyveralkatrészeket találtak Varnus Xavér mezőlaki templomában

Lőszereket és fegyveralkatrészeket találtak Varnus Xavér mezőlaki templomában

Mint ismeretes, az orgonaművész októberben vásárolta meg a volt evangélikus templomot Mezőlakon, ám a tervezett felújítás még nem kezdődhetett meg, a korábbi tulajdonos ugyanis rengeteg lomot hagyott az épületben.

– Mivel már szeretnénk tavasszal megnyitni a koncerttermet, a felújítási munkálatokat minél hamarabb el kell kezdeni. Ugyan az előző tulajdonosnak harminc napja volt, hogy kipakoljon mindent, mégsem tette meg maradéktalanul, rengeteg lomot és szemetet hagyott bent. Éppen ezért a helyi polgármestert kértem fel arra, hogy segédkezzen nekem az ügyben – nyilatkozta a Blikknek Varnus Xavér, aki jócskán megdöbbent, amikor a hét közepén megcsörrent a telefonja. Addigra már a rendőrök is kiszálltak, miután kiderült, hogy éles lőszereket és fegyveralkatrészeket találtak az épületben.

Mezőlak polgármestere, Nagy Gábor elmondta, arról, hogy lecserélik a lakatot és elkezdik kipakolni a rengeteg szemetet és kacatot a templomból, az előző tulajdonos is tudott.

– Ennek ellenére már a határidőn túl megjelent a volt tulajdonos két másik emberrel, hogy bemennének újra körbenézni, de nem engedtem, hiszen már így is három hét csúszásban voltunk és biztosítottunk neki elég időt - mesélte a település első embere. - A rendőröket ekkor kellett először kihívni, utána pedig, amikor az egyik vasszekrényben éles, 762-es típusú gépkarabélyhoz és 9 mm-es pisztolyhoz tartozó lőszereket találtunk, a következő napon pedig két puskaalkatrész, puskacső is előkerült.

A Pápai Rendőrkapitányság szabálysértési eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

Vajon mi jöhet még ezután? Mit rejthet még a templom? - tette fel a leginkább költőinek nevezhető kérdést egy hatalmas sóhaj kíséretében Varnus Xavér.

Az új, 2500 sípos orgonát március elején kezdik szétszerelni Németországban, Ehhez öt nap szükséges, és hat hétbe telik, hogy összeszereljék az új helyén. Az avatásra eljön az evangélikus egyház nyugalmazott püspöke is, aki sokat segített a templom történetének összeszedésében. Büszke vagyok rá, hogy sikerül megmenteni az épületet az enyészettől – tette hozzá.

A régi evangélikus templomot már jóideje nem használták, évtizedekkel ezelőtt épült egy új templom a faluban, azóta oda jár a helyi evangélikus közösség, ezután pedig 2009-ben egy vállalkozó vette meg az 1920-as években épült templomot, de az ő terveiből nem lett semmi. A régi templomot 11 millió forintért hirdették meg.

Fotó: Ingatlan.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.