Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. December 31. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Lőn világosság - Éppen ma 120 éves az elektromos közvilágítás Pápán

Lőn világosság - Éppen ma 120 éves az elektromos közvilágítás Pápán

Váratlanul, meglepetésszerűen nappali világosság áradt szét már öt óra tájban az utcákon és tereken, s a tetszés zúgó moraja között vette kezdetét az elektromosság dicsőséges uralma - írta a korabeli újság.

- Az első villanyfény. Midőn pedig a teremtés idején világosság lőn, vala még föld puszta és néma, midőn ellenben 1903 december 31-én az első villanyfény kigyúlt Pápa városában, örömujjonság zaja reszketteté meg a levegőt.Váratlanul, meglepetésszerűen nappali világosság áradt szét már öt óra tájban az utcákon és tereken, s a tetszés zúgó moraja között vette kezdetét az elektromosság dicsőséges uralma. Nagyobb lelkesedéssel győztes hadvezért nem üdvözölhetnek, mint üdvözölték a vakító kékes színeben ragyogó ívlámpákat, s az aranyos fényű izzólámpákat. Utcák és terek megteltek járó-kelőkkel, akik nem győztek eléggé gyönyörködni abban a valósággal impozáns világításban, melynek minden várakozás ellenére részévévé levének - írta az 1903-as pápai újság hasábja, a nagy jelentéséggel bíró eseményről.

A közvilágítás csupán pár száz éve létező fogalom. Kezdetben éghető anyagokat használtak nem csak kültéri, de beltéri világításra is: zsír- és olajlámpákat, fáklyát, tűzikosarat vagy viaszgyertyát. A kültéri világításnak kezdetben csupán közbiztonsági szerepe volt, a személyek és a közlekedés biztonságát volt hivatva szolgálni. Éppen ezért először csupán a kapuk mellett, hidaknál, árkádoknál, útelágazásoknál és egyéb veszélyesnek ítélt helyeken alkalmaztak kezdetleges világító eszközöket. Ezek azonban csupán egyedi megoldások voltak - írja a Wikipedia.

Gázlámpák Budapesten (Forrás: Pestbuda.hu)

A közvilágítás kezdetben szilárd éghető anyagokkal valósult meg, majd az olajtermékek, a világítógáz alkalmazása következett, végül az elektromos fények használata terjedt el. A villamosságot felhasználó eszközök skálája is széles. Kezdetben ívfény, majd izzólámpák adták a fényt, míg manapság az úgynevezett gázkisülő lámpákat használják, ide tartoznak a fénycsövek, higanylámpák, sárga fényű nátrium- vagy halogénlámpák, de egyre több a LED technológiájú lámpa a köztereken is.

A 19. század végére került sor a villamosenergia széles körű gyakorlati alkalmazására, ekkor váltak használhatóvá a villamos ívlámpák és az izzólámpák, de ezek mellett szükség volt dinamóra, azaz az energia ipari léptékű előállítására és transzformátorra (átalakítóra) is. Az első utcai villamos közvilágítást 1881-ben kezdték alkalmazni a New York-i Broadway-en, ahol Brush-féle ívlámpákkal világítottak. Európában egy évvel később, Nürnbergben és Berlinben jelent meg az újdonság.

Ehhez képest csupán 22 évnek kellett eltelnie, hogy a New York-i elektromos közvilágítás után a pápai közterületeket is ilyen módon világítság meg.

Címkék: közvilágítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.