Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 27. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Létrejöhet a tőkepiaci unió

Létrejöhet a tőkepiaci unió

Az Európai Unió pénzügyminiszterei erős támogatásukról biztosították szombaton az Európai Bizottság javaslatát a tőkepiaci unió 2019-re történő létrehozására. A tőkepiaci unió erősíteni fogja a gazdasági növekedést azzal, hogy a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférést biztosít a vállalatoknak a 28 tagállamot számláló szervezetben.

Miközben az Egyesült Államokban a vállalatok főleg részvény- vagy kötvénykibocsátással vonnak be friss pénzt a fejlődéshez, az Európai Unióban a kis- és középvállalkozók alapvetően hazai bankoktól vesznek fel hitelt. Európában a vállalati hitelezés háromnegyede bankhitel, és a finanszírozásnak csak negyede származik a tőkepiacról részvény- és kötvényeladás formájában. Az Egyesült Államokban körülbelül fordított az arány.

'Az erősebb tőkepiacok kiegészítenék a bankokat, mint finanszírozás forrás. Ez pedig még stabilabbá tenné a pénzügyi rendszert' - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és társadalmi párbeszédért felelős alelnöke, miután a Rigában ülésező pénzügyminiszteri tanács megtartotta az első vitát az Európai Bizottság februárban bejelentett indítványáról.

Az európai pénzügyi szolgáltatások piaca széttöredezett, így a vállalatokat sebezhetővé teszik a nemzeti bankrendszerek nehézségei, miután számos bank visszavágta hitelezési tevékenységét, hogy megfeleljen a szuverén adósságválság után elfogadott szigorúbb tőkemegfelelési mutatóknak. A tőkepiaci unió lehetővé tenné, hogy egy kisvállalat könnyűszerrel banki hitelt vegyen fel egy másik EU-tagállamban vagy értékpapírokat bocsásson ki uniószerte.

'Lényegében az a feladatunk, hogy megtaláljuk a módját a vállalkozások és a megtakarítók összekapcsolásának a növekedés finanszírozására. Azonosítanunk kell és fel kell számolnunk a befektetők pénze és a beruházási lehetőségek között fennálló akadályokat' - mondta Dombrovskis.

Jonathan Hill, az EU pénzügyi biztosa februárban terjesztette elő a tőkepiaci reformokat és tőkepiaci uniót előirányzó javaslatát: a terv szerint EU-szerte egységesíteni kellene a tőkepiaci szabályokat, növelni kellene a vállalati hitelezés értékpapírosítását és olcsóbbá kellene tenni a kisebb vállalatok tőzsdei megjelenését. Három hónap konzultáció után a pénzügyminiszterek júniusban döntik el a prioritásokat, hogy az Európai Bizottság őszre elő tudja készíteni a tőkepiaci unió megteremtésére vonatkozó akciótervet.

A brüsszeli Bruegel Intézet, egy befolyásos uniós agytröszt a pénzügyminiszterek rigai tanácskozására készített elemzésében azt javasolta, hogy először korlátozott számú reformra kellene összpontosítani, hogy megőrizzék a lendületet az egységes tőkepiac megteremtésében. Az intézet arra figyelmeztetett, hogy a 11 euróövezeti ország által tervezett, a részvények, kötvények és származékos termékek kereskedésének megadóztatását célzó intézkedések fékezhetik a beruházásokat, ami káros gazdasági következményekkel járna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése