Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. November 30. 16:46, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Letették az új református óvoda alapkövét

Letették az új református óvoda alapkövét

A jelenlegi Édenkert Református Óvoda épületével szemben, a Veszprémi úton épül új óvoda Pápán.

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében valósul meg az Édenkert Pápai Református Óvoda új épületének megépítése, melynek alapkőletételi ünnepségére ma délután került sor. Az országos program keretében 66 óvoda épülése, bővítése és felújítása valósul meg 35 milliárd forintból.

Ünnepélyes keretek között tették le november 30-án Pápán az Édenkert Pápai Református Óvoda alapkövét, az intézmény a 2022-23-as nevelési évben kezdi meg munkáját.Az ünnepélyes alapkőletételi eseményen beszédet mondott Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese, valamint Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, majd a kivitelező cég (Kovácsi-Fal Kft.) ügyvezetőjével, Nagy Szabolccsal közösen elhelyezték az időkapszulát és az óvoda alapkövét.

A jelenleg az Önkormányzat tulajdonában levő épületben működő óvoda egy, a közelben levő új telken felépülő új óvodaépületbe költözik. A fejlesztés során olyan új funkcionális egységeket alakítanak ki, melyek a modern kor intézményes gyermeknevelési feltételeinek maximálisan megfelelnek. Az új épület felépülése után a gyermekvilághoz és a református sajátosságokhoz illeszkedő esztétikus és praktikus környezet várja majd a 106 óvodás gyermeket. Az új épületben 60 nm-es tágas és világos csoportszobákat hoznak létre, külön gyermekmosdókat kap minden csoport, valamint tornaszoba, logopédiai szoba, pszichológusi szoba biztosítja majd a gyermekek zavartalan, tartalmas óvodai életét.

Steinbach József igehirdetésében azt a bibliai történetet idézte fel, amikor gyermekek szeretnének Jézus közelébe kerülni, ám ezt a felnőttek nem akarják megengedni, felhívva a figyelmet ezáltal arra, hogy "nehogy elkövessük azt a hibát felnőttek, szülők, hogy megakadályozzuk azt, hogy nyitott szívű, kereső emberek az Isten országának a csodáját megtapasztalhassák és Jézus közelében lehessenek". Az egyházi vezető hozzátette, a gyermekek az óvodás korban a legfogékonyabbak, amikor az elhintett magok termékeny helyre hullhatnak.

Dr. Nemes Pál egyházkerületi főgondnok mondott köszönetet a kormányzati támogatásáért. Mint mondta, mindig kiemelt szerepe volt az oktatásnak a református egyházban. - Ajándéknak tekintjük gyermekeinket és szeretnénk nevelni, hitre nevelni őket, hogy utána felnőttként se térjenek el attól - fogalmazott a főgondnok.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében azt mondta, hogy egy összefogás eredményeként lehetnek jelen ezen az ünnepségen. Kiemelte, 73 helyszínen, 60 településen újítanak meg óvodákat, mindez több mint 2000 óvodai férőhely megújítását és 3600 új férőhely kialakítását jelenti, melyben a Dunántúli Református Egyházkerület is részt vállalt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester beszélt arról, hogy a városban több oktatási intézmény megújítása, vagy építése zajlik párhuzamosan. - Úgy hisszük, hogy a jövőben is gyermekek sokasága fogja megtölteni ezeket az új épületeket. Amikor nehéz idők jönnek, pontosan akkor kell minden energiát a jövő építésére fordítani. Hiszem azt, hogy ha ebben az óvodában ugyanúgy folytatódik a munka, ahogy eddig történt, a gyermekekhez való őszinte odafordulást fogják érezni a pápai szülők, akkor ennek az óvodának mindig lesz elég kisgyermeke - hangsúlyozta a városvezető, sok sikert kívánva az építkezéshez.

A köszöntőket követően a református óvoda ovisainak rövid műsora következett, majd pedig 4 apróság néhány kalapácsütéssel segített be a kivitelezés munkálataiba.

Tunnerné Buzás Éva, az Édenkert Pápai Református Óvoda vezetője is köszönetet mondott az új óvoda alapkövének letételének kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk