Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Június 29. 09:45, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Leszakadó gazdaság, szétszakadó társadalom

Leszakadó gazdaság, szétszakadó társadalom

Borus képet festett a magyar gazdaság és társadalom állapotáról Petschnig Mária Zita közgazdász professzor, a pápai Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelének vendége.

Az előadó, akit férje - Kéri László politológus is elkísért - elmondta, Magyarország valóban jobban teljesít, ahogy azt a kormány mondja. Viszont az országban rejlő lehetőségekhez képest nagyon gyenge teljesítményt nyújt. Szerinte társadalmilag és gazdaságilag is leszakadó pályán vagyunk. - A "társadalmi olló" egyre nagyobbra nyílik, ez pedig a társadalom szétszakadásához vezet. Ezt segíti elő az igazságtalan adórendszer és az intézményesített korrupció, melyek egy bizonyos kör gazdagodását segítik, viszont tömegeket szegényítenek el. És még nincs vége - mondtaPetschnig Mária Zita.

A közgazdász szerint a gazdaságban is komoly problémák vannak. Mint mondta, ennek legfőbb oka az, hogy a gazdaságot politikai érdekek mentén irányítják. - Továbbra is nagyfokú kiszámíthatatlanság jellemző a gazdaságpolitikára, melyet a befektetők nem díjaznak. Nem véletlen, hogy a beruházások folyamatosan csökkennek az országban. Egyre csak megerőszakolják a gazdaságot, ide-oda rángatják. A GDP idén is csak a mezőgazdaság jó teljesítményének és az exportnak köszönhetően fog tudni minimálisan növekedni, ha egyáltalán így lesz. A kormány mindent megtett azért, hogy sem az IMF, sem pedig az Európai Unió ne tudjon beleszólni a magyar gazdasgpolitikába. Kikerültünk a túlzott-deficit eljárás alól, de túl nagy árat fizettünk érte - fogalmazott. Szerinte a jövőre nézve az elsőszámú feladat a hitelesség helyreállítása. Ha a befektetők újra kiszámíthatónak és nem bóvlinak tartják hazánkat, akkor újra lehetőséget fognak látni bennünk.

Az előadást követően Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán ügyvivők kérdezték a vendégeket, majd a JMSZK emeleti termét zsúfolásig megtöltő közönség is szót kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.