Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 03. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Lengyelországban tünetmentes a koronavírus-fertőzöttek többsége

Lengyelországban tünetmentes a koronavírus-fertőzöttek többsége

Lengyelországban a koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában tünetmentes a fertőzöttek többsége - közölte szerdán Wojciech Andrusiewicz, a lengyel egészségügyi tárca szóvivője.

Szerdán a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak száma rekordot döntött, 835 esetet regisztráltak - mondta el sajtóértekezletén Andrusiewicz. A járvány kitörése óta 47 865-en gyógyultak fel, jelenleg 18 és fél ezer az aktív fertőzöttek száma - idézte a szóvivő a napi adatokat.

Mint hozzátette, azok közül, akiknél kimutatták a vírust, közel 2200-an szorulnak kórházi kezelésre, a súlyos állapotban lévő, lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma pedig jelenleg 70-80 között ingadozik. A többiek - mintegy 16 és fél ezer ember - otthonaikban tartózkodnak, általában tünetmentesek, illetve enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést - számolt be Andrusiewicz.

A szóvivő kitért arra is, hogy a szerdától Lengyelországban hatályba lépő, többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslataira támaszkodó előírások szerint az eddigi 14-ről 10 napra rövidítik le a fertőzött, de tünetmentes személyeknél elrendelt karantént.

Ezen időszak után a karantén automatikusan véget ér, nincs szükség vírusteszt elvégzésére. Amennyiben a fertőzött személyek a Covid-19-betegség tüneteit észlelik, a tünetek megszűnését követő harmadik nap után, orvosi konzultáció alapján oldható fel a karantén.

Lengyelországban jelenleg 96 664 ember esetében van érvényben hatóság által elrendelt házi karantén koronavírus miatt.

Kedden a lengyelországi iskolákban is megkezdődött a tanév, a tavaszi hónapokban a koronavírus miatt bevezetett távoktatást ismét a hagyományos tanítás váltja fel, egészségügyi szabályok betartása mellett. Egy-egy tanintézményben a helyi járványgóc miatt néhány napos késéssel indul majd az oktatás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése