Városlista
2021. december 2, csütörtök - Melinda

Hírek

2020. Szeptember 04. 15:46, péntek | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Lehet venni 20 millió forintért ingatlant Pápán?

Lehet venni 20 millió forintért ingatlant Pápán?

Az ingatlannet.hu korábbi elemzésében Pápa ingatlanpiaci árainak változását mutatta be. Jelen elemzésükben azt vizsgálták meg, hogy mennyit ér 20 millió forint a pápai ingatlanpiacon és mennyit kell dolgozni érte.

A legtöbb megyeszékhelyen, illetve népszerű üdülőhelyeken, egyetemi városokban nem jelent túl nagy összeget 20 millió forint, ráadásul sokat is kell dolgozni érte. Na de lássuk, mit is ér a keretösszeg Pápán.

Ennyit ér 20 millió forint, ha Pápán fektetnéd ingatlanba

2020 első félévében, a Veszprém megyében kapható havi nettó átlagkeresethez viszonyítva a pápai házakhoz könnyebben hozzá lehetett jutni, mint a lakásokhoz. Idén júliusban ugyanis egy családi ház 200 ezer Ft/m²-es átlagárát még éppen-éppen kifutotta a megyére jellemző havi nettó átlagbér, szemben a lakásokkal. A téglaépítésű lakások átlag négyzetméter ára 250 ezer forint körül alakult a nyár közepén, ami az egy havi átlagkereset nettó értékénél magasabb volt.

Egyébként a 20 millió forintos keretösszegért – vagyis a nettó 230 ezer Ft/hó átlagbérért – több mint 7 évet kellene dolgozni. Hogy mit lehetne venni a pénzből Pápán? A korábban bemutatott 2020. júliusi átlagárak alapján családi házból 100 m²-re futotta volna, téglalakásból pedig 80 m²-re. Így azért viszonylag tágas otthonokra lehetett szert tenni.

Ha a jövőben az átlagkeresetek tovább növekednek, és a lakóingatlanok átlagára nemcsak júniusról júliusra csökken, hanem továbbra is, akkor az év második felében még kedvezőbb lehet a vásárlók helyzete.

A kisebb városokban 20 millió forint még kevesebbre elég

Veszprém megye kisebb városaiban is keveset ér az általunk kijelölt 20 millió forint. Például Balatonfüreden szinte semmire sem elég a keretösszeg. A kedvelt üdülőhely lakóingatlanainak júliusi átlag négyzetméter ára alapján 20 millió forintból egy alig 30 m² alapterületű házat vagy egy 20 m² alapterületű téglalakást lehetett volna vásárolni.

Nem volt ennyire lehetetlen ingatlanhoz jutni a keretösszegből Várpalotán, Tapolcán és Ajkán, de azért ezen városokban sem volt rózsás a helyzet. Mivel Várpalotán nagyjából megegyezett a család házak és téglalakások júliusi átlagára, így itt ezekből a lakóingatlan-típusokból körülbelül 65 négyzetméterre futotta volna. Szintén a nyár közepén mutatott átlag négyzetméter árakat alapul véve, Várpalotán 20 millió forintból egy 90 m²-es házat vagy egy 50 m² téglalakást lehetett volna venni. Tapolcán is barátságos méretű, 60-80 m²-es lakóingatlanra telt azoknak, akiknek 20 millió forint bújt meg a zsebükben.

A vízparti ingatlanok továbbra is a legdrágábbak

Úgy tűnik, hogy a vízparton elhelyezkedő ingatlanok átlagárait még a koronavírus sem tudja alacsonyabb szintre szorítani. Ezek az ingatlanok továbbra is borsos áron kelnek el, melynek ellenére az irántuk mutatkozó kereslet is élénk. Az OTP Ingatlanpont szerint Budapest V. kerületében egy Dunára néző kilátásért akár 20-25 százalékkal kell többet fizetniük az érdeklődőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 16:46, kedd | Helyi

Letették az új református óvoda alapkövét

A jelenlegi Édenkert Református Óvoda épületével szemben, a Veszprémi úton épül új óvoda Pápán.

2021. November 30. 10:30, kedd | Helyi

Koronavírusban hunyt el az év veszprémi mentőse

2021. November 29. 13:53, hétfő | Helyi

Önkormányzati jutalmakat vehettek át pápai rendőrök

Immáron hagyománynak számít Pápán, hogy a város polgármestere elismerést nyújt át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó rendőröknek. Ezúttal az egyik biztonsági cég helyi vezetője is csatlakozott dr. Áldozó Tamáshoz.