Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Április 07. 15:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Legyen óvatos, ha az interneten vásárol!

Legyen óvatos, ha az interneten vásárol!

Az internet elterjedésének köszönhetően az online vásárlás és az online fizetés is egyre népszerűbb, de sajnos veszélyeket is rejthet.

Egy pápai sértett 2022. április 5-én értesítette a rendőrséget arról, hogy az előző hónapban egy internetes webáruházból két pár cipőt rendelt, amelyekért előre kellett utalnia a vételárat és a szállítási költséget. Az utalás a bankkártya adatainak megadásával történt, melyeket közvetlenül az oldalon adott meg a vásárló. Hamarosan üzenetet kapott a számlavezető bankjától, és tájékoztatták, hogy az elutalt összeg mellett további tizenötezer forintot is levontak tőle. A várt csomagot – amelyért előzőleg még vámot is fizetett – 2022. április 5-én vette át a helyi postán, ám abban a megrendelt termékek helyett egy sálat talált.

A Pápai Rendőrkapitányság az ügyben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indított eljárást.

A biztonságos internetes vásárlás érdekében a Pápai Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

• A jól ismert, nagy webáruházak alapvetően biztonságosak, de vásárlás előtt ellenőrizze az oldal URL-jét, hogy valóban megfelelő helyen jár-e! A fizetés történhet átutalással, bankkártyával banki oldalon keresztül, fizetési közvetítővel, virtuális vagy fizetési közvetítő által kibocsátott kártyával.
• Kevésbé ismert webáruház esetén ellenőrizze az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási adatokat és a vásárlási feltételeket! Az üzemeltető lehet cég vagy magánszemély (egyéni vállalkozó), az oldalon fel kell tüntetni a címet, az adószámot és a cégjegyzékszámot, illetve a csomagküldésre jogosító nyilvántartási számot. Nézzen utána a webáruház értékelésének az interneten! Javasolt a személyes átvétel vagy az utánvétellel történő vásárlás.
• Az interneten történő bankkártyás fizetéshez általában dombornyomott kártyára van szükség, de vannak olyan nem dombornyomott kártyák is, amelyekkel lehet így fizetni. Egyes bankok bocsátanak ki virtuális kártyákat, amelyekre előzőleg a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudjuk tölteni, így vásárlás után nem marad rajta pénz. Fizetési közvetítő (Curve, Revolut) által kibocsátott kártyával is fizethet.
• A bankkártyás fizetésnél meg kell adni a kártya adatait (bankkártya típusa, száma, tulajdonos neve, lejárati ideje és a hátoldalon található biztonsági kódot). Ezek ismeretében visszaélésre nyílna lehetőség, hiszen a jövőben, aki ismeri ezeket az adatokat, szintén tudna vásárolni. Ennek kiküszöbölése érdekében csak bank vagy fizetési közvetítő által működtetett, biztonságos oldalon vagy mobilalkalmazásban adja meg ezeket az adatokat. Fizetéskor ellenőrizze a böngésző címsorban, hogy valóban a bank fizetési oldalán van. A tanúsítvány megléte csak azt garantálja, hogy a kapcsolat a számítógép és az oldal között megfelelően titkosított, az elküldött adatokat nem lehet visszafejteni.
• Egyes webshopokban és online piactereken van lehetőség fizetési közvetető (pl. PayPal, Barion, Upay, Simple) által történő fizetéssel. A szolgáltatónál a regisztráció során meg kell adni a fizetésre használt bankkártya adatait. A fizetési folyamat során a rendszer átirányít a fizetési közvetítőnél létrehozott felhasználói fiókba, ott a belépést követően tudja jóváhagyni a fizetést, amelynek során az összeg a korábban regisztrált bankkártyára terhelődik. A módszer biztonságos és egyszerű, a bankkártyaadatok nem kerülnek át a kereskedőhöz, és a bankkártyás fizetéstől eltérően nem kell minden alkalommal megadni azokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.