Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 05. 09:51, kedd | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

Legyen harang a Pápa közeli, csárdapusztai kápolnában!

Legyen harang a Pápa közeli, csárdapusztai kápolnában!

Veszprém vármegyében a Kossuth-emlékhelyek egyik legjelentősebb színtereként tartják számon az emberek azt a kicsiny templomocskát, mely Bakonyság és Bakonyszentiván községek közös határainak találkozásánál, a kisdémi elágazásnál, Csárdapusztán áll.

Ez a terület egykor közvetlenül kapcsolódott ahhoz a birtoktesthez, mely a néhai magyar kormányzóelnök, Kossuth Lajos apósának, Meszlényi Jánosnak a tulajdona volt a XIX. század folyamán. A barokk stílusú Szentháromság-kápolna – melyet a népnyelv mindmáig csak Kossuth-kápolnaként emleget – a XVIII. században épült, építtetője Török Sándor földesúr volt, aki valószínűleg sírkápolnának szánta, mert alatta egy nagy kriptaépítmény található. Valamikor itt őrizték az altöttingi Szűz Mária kegyszobor másolatát, melyet a Bakonyszentivánra telepített bajor parasztok hoztak magukkal. Ma a bakonyszentiváni római katolikus templom féltett kincseként tartják számon.

A csárdapusztai imahelynek mintegy ötven éve gondnoka a bakonyszentivániak kántora, a német kisebbségi önkormányzat vezetője, Földing Ernő. Ennek a csupaszív embertársunknak a legfőbb érdeme, hogy ez a műemlékvédelem alatt álló szerény kis épület sok évtizedes romos állapot után ismét megújulva szolgálhatja a híveket, és igazi Kossuth-emlékhellyé válhatott.

Földing Ernő helytörténész, gondnok, római katolikus kántor a csárdapusztai kápolnáról szóló előadása közben a bakonyszentiváni kultúrházban, balján dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Frum István bakonyszentiváni polgármester;
szemben Varga Rita vanyolai polgármester. (Fotó: Kerecsényi Zoltán)

Ernő évszaktól függetlenül, fáradhatatlanul fogadja a Csárdapusztára látogató hívő zarándokokat, a kossuthi hagyományok őrzőit, a bejelentkezőket, vagy csak az arrafelé tévedőket, s mindig lelkes szeretettel beszéli el mindenkinek az oda kapcsolódó érdekességeket. De őmellette feltétlenül meg kell említenünk a tudós Gazdag G. László nevét is, aki családi szálakkal kötődik a környékhez, és aki a közelmúltban A csárdapusztai kápolna titokzatos története címmel egy igen szép kötetet állított össze, melyet ezúton is ajánlunk a honismeret, a helytörténet iránt érdeklődők figyelmébe. Aki pedig a Facebook nevű közösségimédia-felületen járatos, az a Csárdapusztai kápolna oldalon is felfedezhet számos különleges információt. (https://www.facebook.com/csardapusztai.kapolna)

Most például Legyen harang a csárdapusztai kápolnában! címmel tett közzé felhívást a két lelkes lokálpatrióta, hogy aki tud, segítsen a szükséges anyagi források előteremtésében, hogy a kápolna következő Szentháromság-ünnepén – és nem mellesleg Kossuth Lajos 130. halálozási évfordulója, valamint neje, Meszlényi Terézia 215. születési évfordulója esztendejében – 2024-ben már harangszó hívhassa és köszönthesse a Csárdapusztára érkezőket.

Meszlényi Terézia római katolikus vallású volt, míg Kossuth Lajos evangélikus. Házasságkötésük szokatlan, megalázó körülmények között történt Pesten, a belvárosi plébánián, 1841. január 9-én, miután Kossuth nem adott reverzálist (házasfelek írásos megegyezése a születendő gyermekek vallásáról vegyes házasság esetén), az esküvő szinte mindenben emlékeztetett az 1840-es püspökkari körlevél és prímási enciklika szellemére: templomon kívül, karing és stóla nélkül, minden egyházi szertartást mellőzően, áldás nélkül tudomásul véve a házasságot. Feichtinger Domokos belvárosi plébános, címzetes aszódi prépost a parókia egy oldalszobájában, „ünnepélytelen egykedvű hanyagsággal” csupán tudomásul vette a házasság létrejöttét, ami Kossuth környezetében, a násznép köreiben óriási felháborodást keltett. Ezek után nem lehetett véletlen, hogy a hitbuzgó, katolikus após, Meszlényi János egyházi áldásban kívánta részesíteni a házasságot. Ezért a nászútról hazatért és Kisdémre – Csárdapusztára látogatott ifjú pár frigyét a csárdapusztai kis kápolnában áldatta meg. Mivel a pápateszéri római katolikus egyházközséghez tartozott a kápolna, valószínű, hogy a szertartást végző személy Markovics János, az akkori esperes-plébános volt. Sajnálatos módon az eseményről és annak pontos idejéről plébániai feljegyzés nem található, csupán feltételezhető, hogy az 1841. február vagy március hónapban zajlódhatott le.

Ezt hirdeti a kápolna falán az az immár lassan kerek harminc éve meglévő, Kossuth-Meszlényi domborművel díszített vörös márványtábla, mely Raffay Béla szobrászművész keze munkáját dicséri.

Kerecsényi Zoltán
(a pápai Petőfi Városbarát Egylet /PVE/ ügyvivője,
a Kossuth Szövetség /KSZ/ Veszprém vármegyei titkára
/aki néhai, bakonyszentiváni születésű nagyanyja révén
kötődik a településhez/)


(Fotók: archív – Kerecsényi Zoltán)

Földing Ernő, Csárdapuszta „lelke”.
(Fotó: Kerecsényi Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.