Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 18. 14:05, péntek | Sport
Forrás: mno.hu/MTI

Legalább négy érmet akarnak a kajak-kenusok

Legalább négy érmet akarnak a kajak-kenusok

Minimum négy érmet, köztük két aranyat szeretnének nyerni a jövő évi londoni olimpián a magyar kajak-kenusok.

Hangzott el a magyar szövetség (MMKSZ) pénteki sajtótájékoztatóján, amelyet 250 nappal a 2012-es játékok rajtja előtt rendeztek.

Baráth Etele elnök úgy fogalmazott: ő kissé szerénynek tartja Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjének három aranyérmes várakozását, szerinte csapatszinten hat elsőség a reális cél, az ő sportáguk pedig legalább két első, valamint egy-egy második és harmadik helyet, valamint 30 ötkarikás pontot céloz meg a brit fővárosban.

Schmidt Gábor főtitkár elmondta: a jövő májusi, poznani pótkvalifikációs versenyen a meglévő 14 mellé még szeretnének kvótákat gyűjteni, elsősorban a kenus szakágban. Ennek érdekében a C-2 1000 m-es számmal kiemelten foglalkoznak: október elején 13 versenyzővel külön edzőtáborba vonultak, mára pedig hat sportoló – Sáfrán Mátyás, Nagy Péter, Varga Dávid, Kozmann György, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs – maradt, aki eséllyel pályázik majd arra, hogy induljon a lengyelországi regattán, ahol ebben a számban csak az első hely ér majd kvótát.

Storcz Botond szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a válogatási elveket elfogadták, a C-1 1000 méteren olimpiai címvédő Vajda Attila részleges védettséget élvez (elég a júniusi válogatón győznie, s máris londoni csapattag), míg női kajakban az 500 méter egyes, férfi kajakban pedig az 1000 méter páros és négyes szám élvez prioritást. Ez előbbi esetben azt jelenti, hogy először egyesben dől majd el, ki lesz az ötkarikás induló, ezután jöhet a páros és a négyes kijelölése. Aki egyesben indul, az nem indulhat párosban, de a duplázás megengedett (a triplázás csak különleges esetben jöhet szóba, miután most már a K-1 200 m is olimpiai szám). A férfiaknál fontos alapelv, hogy a K-2 1000 m-en induló egység tagjai nem ülhetnek be a négyes hajóba.

Az edzőtáborok már zajlanak, az olimpiáig tartó munka ütemterve elkészült, bár a főtitkár jelezte: azt még nem tudják, hogy a felkészülést milyen forrásból fedezik majd. Elhangzott még, hogy a szövetségben meghatározták a jövő évi, valamint a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáig tartó időszak stratégiáját.

A szövetségi kapitányokat (Storczot és az utánpótlást irányító Hüttner Csabát) megerősítették posztjukon, ezzel együtt Schmidt Gábor a szakmai igazgatói feladatok közül néhánynak a felelőse lett, a londoni játékok utánig összehangolja a szervezési, és kézben tartja a szakmai stratégiát. Angyal Zoltán volt szövetségi kapitány Storcz irányítása mellett mint szövetségi edző személyesen vezeti a férfi kajak olimpiai B keret központosított felkészülését. A keretben olyan versenyzők kaptak helyet, aki közül többen ott lehetnek már a jövő évi játékokon is, de biztosan a gerincét fogják alkotni a Rióra készülő férfi kajakos válogatott keretnek.

Címkék: arany, kajak, kenu, london, olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.