Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 12. 12:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Leállt a termelés egy hónapra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Leállt a termelés egy hónapra a kecskeméti Mercedes-gyárban

A kecskeméti Mercedes-gyár előre hozta a karácsonyi szünet kezdetét a folyamatosan változó alkatrészellátási helyzethez igazodva - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. szombaton az MTI-vel.

A baon.hu megyei hírportál értesülései szerint a termelés december 10-étől állt le, és január 12-én folytatódik.

A kecskeméti Mercedes-gyárban eredetileg december 15-étől állt volna le a termelés, ezt hozták előbbre pár nappal. December 10-én egyébként is szünetelt volna a gyártás, mert október 18. óta péntekenként már nincsenek műszakok. Az ősszel ugyanis a gyárban átálltak a négynapos munkahetekre - emlékeztetett a baon.hu.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tájékoztatása szerint valamennyi személyautó- és motorgyárában a 2021/2022-es téli leállás a korábbi évekhez hasonlóan többhetes időszakot tesz ki, bár a kezdési és a befejezési időpontok helyszínenként eltérőek lehetnek.

Ismertették: a kecskeméti Mercedes-gyár az 50. naptári héttől módosította termelési tervét, és ennek megfelelően előre hozta a karácsonyi szünet kezdetét. Ez idő alatt a gyárban a már szokásos téli karbantartási és átépítési munkálatok zajlanak, amellyel felkészülnek a következő termelési évre.

A gyár dolgozói ezekre a napokra is megkapják alapfizetésüket, valamint a megfelelő juttatásokat - közölte a cég az MTI-vel.

A kecskeméti Mercedes-gyár több mint 4400 munkatársat foglalkoztat. A koronavírus-járvány miatt 2020. március 20-ától április 28-áig állt a munka a gyárban. Augusztusban az ünnepi hétvégéhez kötve, majd a téli szabadságolási időszakban is tartottak egy-egy termelési szünetet.

A félvezető áramköröket gyártó Intel április 22-én jelezte, hogy nem látja a végét a nemzetközi piacon az elektronikai alkatrészek kínálatában bekövetkezett hiánynak. A globális csiphiány miatt a kecskeméti Mercedes-gyárban januárban, áprilisban, majd júliusban és augusztusban már volt egy-egy termelésleállás.

A világjárvány és a többhetes leállás ellenére 2020-ban több mint 160 ezer autót gyártottak a kecskeméti Mercedes-gyárban, és 3,4 milliárd euró árbevételt értek el. Egy évvel korábban, 2019-ben 190 ezer autó gördült le a gyártósorról, 3,7 milliárd euró árbevétel mellett.

Címkék: gyár, kecskemét, mercedes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.