Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. December 09. 11:30, szerda | PR

Lapvibrátor, a kifogástalan burkolatok alapja

Lapvibrátor, a kifogástalan burkolatok alapja

A tél közeledtével még fontosabb, hogy a különböző burkolni kívánt kültéri felületek számára megfelelő alapot, talajt biztosítsunk, ezzel is elkerülve a fagykárokat.

A lazább szerkezetű anyagok és talajrészek tömörítésére kiválóan alkalmas lehet egy lapvibrátor.

Fagyos problémák

Bizonyára sokan megfigyelték már, hogy a közutak a téli időszakban jóval hajlamosabbak a „kátyúsodásra”. Ennek természetesen megvan a fizikai magyarázata és elsősorban a fagyos idő és a nem megfelelően tömörített felületek párosában keresendő. A lényeg igazából annyi, hogy a repedésekbe, résekbe bejutó víz megfagy, ezáltal térfogata nő, mely széttördeli az aszfaltot, a ráhajtó autók pedig kialakítják a kátyúkat.

Ez a veszély persze nemcsak az utakra áll fenn, hanem akár a járdák, parkolók, sőt, a saját kertünk térkő burkolatainál is problémát okozhat. A megfelelő alap létrehozása természetesen mindig kiemelt fontosságú, hiszen anélkül a burkolatok sosem lesznek tartósak. Az említettek miatt azonban a téli fagyok idején még kiemeltebb figyelmet kell fordítanunk a kifogástalan tömörítésre. Egy lapvibrátor használatával biztosak lehetünk benne, hogy ezek a problémák elkerülhetők.

A tömörítés szakértője

Ha röviden össze szeretnénk, tulajdonképpen mire alkalmas, mit is csinál egy lapvibrátor, akkor azt mondhatjuk, hogy a laza talaj összepréselésére szolgál, ezáltal növelve annak sűrűségét és teherbírását. Ezzel együtt természetesen a vízáteresztő képességét is csökkenti, kiküszöbölve ezzel az előzetesen ecsetelt problémákat.

A felépítés szempontjából a lapvibrátor tulajdonképpen meglehetősen egyszerű. Három fő részét a vezetőkar, a motor és az alján található tömörítőlap alkotja. Előbbi segítségével a kezelése és irányítása válik lehetővé kifejezetten egyszerűen, a motor pedig a tömörítőlap rezgetéséért, hajtásáért felel. Ez a mindössze három összetevő is elegendő ugyanakkor ahhoz, hogy kifogástalan talajrétegeket hozzunk létre, melyek jó alapot biztosítanak, a térkőburkolatoknak, betonnak, aszfaltnak és számos más felületnek.

Válasszunk a szükségletek szerint

Habár a lapvibrátorok funkcióikban és felépítésükben szinte teljesen ugyanolyanok, méret és teljesítmény szempontjából komoly eltérések mutatkoznak, ezzel párhuzamosan pedig az árfekvésük is széles skálán mozog. A komolyabb, nagyobb teljesítményű gépek már milliós beruházást igényelnek, épp ezért fontos felmérnünk, hogy mekkora munkákhoz is szeretnénk igénybe venni a gépet.

Értelemszerűen egy kifejezetten utakkal, burkolatokkal foglalkozó vállalkozás számára érdemes több pénzt belefektetni egy komolyabb lapvibrátorba, hiszen ezáltal a munkavégzés teljesítménye növekszik, míg az időtartama csökken. A drágább gépek meglehetősen nagyfokú hatékonysággal végzik el a feladatukat.

Nem maradnak el azonban minőségben kisebb testvéreik sem, csupán a munkák volumenéhez mérten kisebb teljesítményre képesek. Egy olcsóbb, kompaktabb tömörítő inkább a ház körüli és a kerti munkákban lehet segítségünkre, így ha nem kívánunk kilométernyi kerti utakat építeni, mindenképpen elegendő egy ilyet vásárolnunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.