Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 19. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

»Lángos csillag állt felettünk…« – Rendhagyó osztálytalálkozó 1992 karácsonyának emlékére

»Lángos csillag állt felettünk…« – Rendhagyó osztálytalálkozó 1992 karácsonyának emlékére

Az 1992-es intézményi újraalapítás kerek harmincéves évfordulóját ünnepelte 2022. november végi gálaműsorán, a pápai Jókai Mór Művelődési Központ (JMK) színháztermében* a Szent István Római Katolikus Általános Iskola apraja-nagyja, de igazság szerint százharminc esztendőre is visszatekintettek, hiszen Pápa városában már 1892-ben megindult a római katolikus szellemű pedagógiai munka, mely az 1948-as kényszerű államosításig – csaknem öt évtizedig – rendületlenül működött. Negyvenévnyi szünet után az 1980-as évek végi, 1990-es évek eleji magyar rendszerváltoztatási folyamat tette csak lehetővé, hogy országszerte – így szűkebb pátriánkban is – újjáéledhettek az egyházi iskolák.

2022. december 17-én, szombaton, kora délután, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola Török Bálint utcai, alsó tagozatos iskolaépületében egy öregdiákokból álló csoport gyülekezett, hogy az újraindulási jubileumon belüli, három évtizeddel ezelőtti, első, közös karácsonyukra emlékezzenek.

Az 1992-es karácsonyra, az újjászervezett katolikus iskola legelső karácsonyára egy emlékezetes betlehemes műsort állítottak össze az akkori 2. osztály tanítónői: Tüskéné Bernáth Andrea és Szabóné Gyarmathy Ágnes. (1992-ben még egy 2. osztály indult, melynek Tüskéné Bernáth Andrea volt az osztályfőnöke és Szabóné Gyarmathy Ágnes a napközise. Aztán 1993-ban az osztály kettévált. A 3. b osztály osztályfőnöke Tüskéné Bernáth Andrea maradt, a napközis tanítónő Nemes Béláné lett. Az eredeti osztály másik fele, a 3. a osztály Szabóné Gyarmathy Ágnes vezetésével folytatta tanulmányait.)

Az új iskola kisdiákjai az 1992-es adventi hetekben izgatottan készültek az előadásra, mely aztán nagy sikert aratott. Az akkor még földszintes Török Bálint utcai iskolaépület leghátsó tanterme – az akkori 2. osztály osztályterme – (a régi tanári szobával szemközt), valamint a folyosó zsúfolásig megtelt szülőkkel, pedagógusokkal, vendégekkel, egyházközségi érdeklődőkkel – természetesen ott volt néhai Gömbös Károlyné igazgatónő és az akkor még ifjú lelkipásztor, dr. Mail József is –.

Olyannyira népszerű volt ez a karácsonyi műsor, hogy aztán másnap még egyszer, a Kálvária templomban is elő kellett adniuk a tanulóknak. Sajnos, az eddigi kutakodások nem vezettek eredményre, a harminc évvel ezelőtti műsorról nem került elő egyetlenegy fényképfelvétel sem, pedig biztos, hogy készült egyik-másik helyszínen fotó. Mindenesetre az egykori szereplők ennyi idő után is jó szívvel gondolnak vissza hajdani felkészítőikkel együtt az akkori ünnepre. Az igaz, hogy az emlékek egy idő után meg szoktak szépülni és csak a pozitív élmények kerülnek felszínre olyankor, amikor visszatekintünk. Azonban ez az 1992-ben átélt karácsony valóban elragadó volt; akkor szinte mindenki életében először vett részt ilyen jellegű műsorban, s az osztály közössége az intézmény dolgozóival ekkor kovácsolódott össze igazán – egy-egy állami kötelékből ide átkerülve – a Szent István Római Katolikus Általános Iskola égisze alatt.

A közelmúltban elhunyt Szabó Ferenc SJ-nél olvastam: „harminc év – egy nemzedék…” Többen azt mondhatják, hogy harminc esztendő nem is olyan nagy idő. Generációnk – mely ezen Török Bálint utcai falak között tanult meg írni, olvasni, gondolkodni – azért már sok mindent látott, tapasztalt…

Egyik volt diáktársam – belépve a valamikori tanterembe – emlékeztetett bennünket arra a nagy cserépkályhára, amely mellett sohasem dideregtünk; fölidézte, hogy mennyire megmaradt benne, ahogy a fűttős rendre bejárt a tanóra közepette is a tűzre rakni. Aztán sokunknak még most is a fülünkben van a pár hete eltávozott Nemes Béláné Panni néni hangja, jellegzetes mondatai, útmutatásai, a vele együtt töltött napközis órák emlékei, diafilmvetítéseinek hangulata, az egyházi énekgyakorlások. A mostani találkozón többen is megjegyezték, hogy „az egy másik világ volt”, egy nyugodtabb, emberközelibb időszak. Pedig aztán akkor sem volt ám minden fenékig tejfel; az akkori létfönntartást biztosító szüleink tanúsíthatják. Viszont tudtunk örülni egy szem szaloncukornak, egy narancsnak, vagy egy hittanórán kapott kis szentképnek is. (Akkortájt, az 1990-es évek elején nemhogy mobiltelefon, számítógép, de többeknél még színes televízió sem volt odahaza.)

A 2022. december 17-i, rendhagyó, alsós osztálytalálkozón Tüskéné Bernáth Andrea tanítónő köszöntötte a megjelent öregdiákokat, majd egyperces néma felállással tisztelegtek Gömbös Károlyné alapító-igazgató és Nemes Béláné napközis tanítónő emléke előtt.

Gombásiné Takács Gyöngyi jelenlegi igazgató (aki az osztály felsős osztályfőnöke volt 1995 és 1999 között), illetve dr. Mail József apát-plébános, lelkiigazgató (aki egy ideig az osztály felsős hittanára volt) üdvözletének tolmácsolását követően az egykori szereplők egy része a 85 esztendeje halott József Attila költő „Betlehemi királyok” című versének fölolvasásával jelképesen újrajátszotta az 1992-es betlehemest.**

A Hozsanna-népénekeskönyvből a „Harmatozzatok…” (2) és az „Istengyermek…” (23) kezdetű dalokat is elénekelték a jelenlévők***, ezek után pedig Tüskéné Bernáth Andrea emléklapokat nyújtott át a számukra.

Mező Lászlóné helyi festőművész, a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) önkéntese diófapáccal készített egy rajzot az iskola Török Bálint utcai épületéről az 1992-es karácsonyra emlékeztetve. (Lásd a nyitóképen!) Alkotásán, a tanintézmény rajza felett még a betlehemi csillagot is ábrázolta, asszociálva a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának jól ismert soraira: „Lángos csillag állt felettünk…” Tehát ezt a sokszorosított, iskolai pecséttel, ex-osztályfőnöki aláírással ellátott, megkapó stílusú alkotást vihette haza emlékbe mindenki egy szaloncukorral.

Mivel egyéb kötelezettségei miatt Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató asszony nem tudott a szombati emlékezőkkel tartani, ezért két nappal korábban, a PVE idei utolsó ankétján vette át az említett emléklap üvegkeretbe foglalt eredetijét Mező Lászlóné Julika nénitől. Dr. Mail Józsefnek – Mail atyának – pedig e sorok írója vitte el a mindenki által aláírt emléklap tiszteletpéldányát.

Magától értetődően Tüskéné Bernáth Andreát is meglepték a tanítványok egy szerény, a harminc évvel ezelőtti betlehemesre emlékeztető ajándékkal. A megható, könnyeket sem nélkülöző emléklap- és ajándékátadót követően sor került az ünnepi torta felvágására, aztán a személyes „bemutatkozások”, életismertetők, emlékidézések percei következtek. (E sorok írója például máig őrzött, 1992/93-as olvasókönyvét, továbbá tájékoztató füzetét is magával vitte megmutatni az eseményre.)

Az emléknapi torta felszelését, elfogyasztását megelőzően még egy közös csoportkép is készült:

Végül bejárták az elmúlt évtizedek alatt létesült új épületrészeket. Sok, szép, modern helyiséggel gyarapodott a tanintézet az 1990-es évek vége óta. A mi 1995-ig itt töltött időnkben még csak álmodni sem mertünk volna ilyen nagyarányú fejlesztésekről, amik azóta megvalósultak; a látottak elismerésre méltóak! – állapították meg az öregdiákok.

Búcsúzóul, a régi iskolai rész földszinti folyosóján megálltak azon fekete gránittábla előtt, melyen az öt esztendeje elhunyt dr. Szendi József (1921–2017) veszprémi érsek, a hetvenöt éve született Csoma János (1947–1996) érseki helynök és Móring József (1930–1994) apát-plébános – az osztály szintén egykori hittan tanára – neve is szerepel. Mivel a találkozó napja, december 17-e éppen egybeesett Ferenc pápa és dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek születésnapjával, így rájuk is tisztelettel és szeretettel gondoltak a kerek harminc éve katolikus iskolásokká vált öregdiákok.

Ezúton is áldott, békés 2022-es karácsonyt,

reményteljes 2023-as esztendőt

kívánunk minden volt alsós és felsős osztálytársunknak,

tanítónknak, tanárunknak, oktatónknak!

„Mert van a világnak atyja, / Van egy hű gondviselője, /

Minden ember megláthatja, / Aki el nem fordul tőle.”

(Petőfi Sándor)

Írta-összeállította:
Kerecsényi Zoltán
(szervező, öregdiák)

Pápa, 2022. december 18.

(Fotók, felvételek forrása:
Kerecsényi Z., Takács M.,
PVE, Kerecsényi Z.-archív)

In memoriam Móring József (1930–1994)

* – https://sztipapa.hu/2022/12/03/a-30-eves-jubileumunkat-unnepeljuk/

https://sztipapa.hu/30-eves-jubileum/

**https://www.facebook.com/100084027275182/videos/692375515860847

*** – https://www.facebook.com/100084027275182/videos/2354325981384900

https://www.facebook.com/100084027275182/videos/5533212363473427

Valamikor a múlt században… :)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.