Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Január 07. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Lakáseladás a közvetítő iroda kikerülésével? – Jogos kérdés

Lakáseladás a közvetítő iroda kikerülésével? – Jogos kérdés

Ingatlanirodán keresztül jelentkezett egy vevő egy meghirdetett lakásra, de végül a vásárló kikerülni az ingatlanos céget a jutalékfizetés kikerülése miatt. Mit tegyen a tulajdonos? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Egy lakást próbálok eladni, több közvetítőnél is bent van (kizárólagosság nélkül), és magam is hirdetem internetes portálokon. Jelentkezett egy vevő, első ízben ingatlanirodán keresztül, később közvetlenül velem tárgyalt. Tett számomra elfogadható ajánlatot is, de ki akarja kerülni a közvetítőt, mondván, hogy nem írt alá megtekintési nyilatkozatot, összesen egyszer beszélt telefonon és egyszer személyesen az iroda emberével, ennek nincs nyoma, ezért ez úgy minősül, mintha köztük nem jött volna létre kapcsolat. Magam ezzel szkeptikus vagyok, attól tartok, ha eladom neki közvetlenül a lakást, a közvetítő cég rajtam fogja követelni a jutalékot, amit a vevő nem akar megfizetni. Köszönöm a választ.
2014. 11. 17.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Mindenképpen meg kell vizsgálni az ingatlanközvetítés tárgyában kötött megbízási szerződést, hogy a kikötött jutalék milyen feltételek teljesülése esetén jár az ingatlanközvetítőnek. A szerződések teljesítése során a feleket együttműködési és tájékoztatási kötelezettség terheli, ezért az adásvételi szerződés létrejöttéről a közvetítőt nyilvánvalóan tájékoztatni kell, ennek elmulasztása hátrányos jogkövetkezményekkel járhat. Másrészt az ingatlan eladása okot ad az ingatlanközvetítői megbízás megszüntetésére, amelyet kezdeményeznie kell, ennek elmulasztása szintén hátrányokkal járhat.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Balogh Krisztina ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt