Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kritikus a kórházak adósságának mértéke

Kritikus a kórházak adósságának mértéke

A Világgazdaság azt írja, hogy soha nem volt olyan magas év elején a kórházak adósságállománya, mint idén: becslések szerint 30 milliárdra rúg. Minimum félszáz egészségügyi intézménynek vannak kifizetetlen számlái. A Magyar Kórházszövetség becslései szerint tavaly év végén nagyjából 60 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi intézmények és az adósság maximum felét tudták rendezni.

Mindezt abból az összesen 27 milliárd forintból, amit tavaly év végén az Egészségbiztosítási Alap 'maradványából', átutaltak nekik.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő szerint az adósságállomány növekedéséből adódó gondok már az első negyedév végén jelentkezni fognak, a kényszernyugdíjazás mellett ezért az adósságteher csökkentésének abszolút elsőbbséget kell élveznie az egészségpolitikában.

A kórházakat képviselő érdekvédelmi szervezetek és a beszállítók már tavaly év végén kormányzati beavatkozást sürgettek az adósságok rendezése érdekében. Adósságkonszolidációra azonban nem került sor, az egyszeri juttatással a beszállítók kintlévőségeit legfeljebb a tavaly szeptemberi szintre sikerült leszorítani – jelezte az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szövetség tagvállalatainak Rásky László becslései szerint most nagyjából 10 milliárd forint körüli összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények. Közülük sokan ráadásul 400-500 nappal ezelőtt lejárt számlákat sem egyenlítettek még ki. Ennek egyik oka, hogy orvostechnikai cégből jóval több van, mint gyógyszer-nagykereskedőből, így az előbbiek közül könnyebben találnak a kórházak olyat, aki még hajlandó szállítani nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.