Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2012. Március 04. 16:06, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Kövér László házelnök is részt vett a 400 éves jubileumi istentiszteleten Pápán

Kövér László házelnök is részt vett a 400 éves jubileumi istentiszteleten Pápán

Az Országgyűlés elnöke ezt vasárnap mondta Pápán, a Dunántúli Református Egyházkerület alapításának négyszázadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat nyitóistentiszteletén.

Kövér László köszönetét fejezte ki, hogy szülővárosában, abban a templomban, ahol keresztelték, üdvözölheti a jubiláló egyházkerületet. Négyszáz év tekintélyt parancsoló, ez idő alatt szép és hosszú utat járt be az ország és a református egyház is - mondta a házelnök.

Hozzátette: történelmünk megmutatta, hogy megtartó hit, küldetéstudat hiányában a közösség csak az alapvető életfunkciók ellátására képes, vegetál, idővel talán el is sorvad. Figyelmeztetett: a lelkek kiürültek, világunkból hiányzik a belülről kifelé való építkezés.

Kifejtette: a reformáció üzenete ma az, hogy a demokrácia a forma, a tartalom pedig a kereszténység. Be kell bizonyítanunk, hogy a kereszténység nemcsak kulturális, történelmi diszciplína, hanem maga a gyakorlatiasság is; út az életvezetéshez, út egy testvériesebb Magyarországhoz és Európához.
Véget kell vetni annak az arrogáns meggyőződésnek, hogy az emberek segítség nélkül képesek lesznek megoldani a világ összes problémáját - jelentette ki Kövér László.

A református egyház mindig a felemelkedés, az egyetértés és megbecsülés útját járta. Elismerés illeti azért, amit a nemzet egyesítéséért tett és tesz, hiszen aki közösséget épít, az a magyar nemzetet építi - tette hozzá.

Szavai szerint "erre van a legnagyobb szükségünk: bízni, gyarapodni, újjászőni közösségeink szövetét. Ha így teszünk, annak eredménye nem lehet más, mint egy gyarapodó, önmagában bízó, tettre kész, büszke nemzet" - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László beszédének végén Szent Ágostont idézte (a hit azt jelenti, hogy hiszünk valamiben, amit nem látunk, és hitünk jutalma, hogy meglátjuk, amiben hiszünk), végül az Országgyűlés nevében köszöntötte a jubiláló egyházkerületet.
A jubileumi év nyitó istentiszteletén Steinbach József püspök hirdetett igét arról, hogy milyen az Istennek tetsző emlékezés.

A Dunántúli Református Egyházközséget négyszáz évvel ezelőtt a körmendi zsinaton alapították, a jubileum kapcsán számos rendezvényt tartanak.

Fotó: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 03. 10:01, vasárnap | Helyi

Megállt a tapolcafői malomkerék, annyira lecsökkent a forrás vízhozama

Drámai a változás a tapolcafői vízbázis területén, csaknem ismét elapadt a forrás.

2022. Július 02. 22:59, szombat | Helyi

A 30Y koncertje a REND Fesztiválon

A Református Egyházi Napok Dunántúl Fesztivál szombat esti ingyenes nagykoncertjén lépett színpadra a zenekar, a pápai Fő téren.

2022. Július 02. 08:37, szombat | Helyi

Elfújta a szél - Elmaradt a Bagossy Brothers Company koncertje

A viharos erejű szél miatt a REND Fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy a zenekar és a közönség biztonsága érdekében nem tartják meg a koncertet.

2022. Július 01. 12:48, péntek | Helyi

Több súlyos bűncselekményt is elkövetett a férfi, a rendőrök eljárást indítottak ellene

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.