Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Szeptember 22. 09:10, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kossuth példája irányt mutat a 21. század magyarjainak is

Kossuth példája irányt mutat a 21. század magyarjainak is

Kossuth Lajos születésének 215., Pápa Város díszpolgárává választásának 130., a pápai Kossuth utca elnevezésének 125. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést csütörtökön késő délután a Városházán.

A rendezvény Kossuth Gergő, Kossuth Lajos oldalági leszármazottjának előadásával kezdődött. Áldozó Tamás köszöntőjében felidézte, a 19. században négy díszpolgári címet adományozott az akkori képviselő-testület, Kossuth Lajos mellett Czimmermann János, Vaszary Kolos és Jókai Mór lett a város díszpolgára. A polgármester hozzátette, Pápán azóta is az a szokás él, hogy csak az igazán kiemelkedő teljesítményt ismerik el díszpolgári címmel. A városvezető köszönetet mondott Kerecsényi Zoltánnak és az általa vezetett "Elsősorban pápai" - Városbarát Egyletnek, mivel az szervezésükben jöhetett létre a Kossuth-emlékév Pápán.

Az ünnepi megemlékezésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke is szólt az egybegyűltekhez. - Az önrendelkező, független és szabad magyar állam megvalósítása és eszméjének érdemi megerősítése az, amiért mi magyarok nemcsak tiszteljük, hanem mélyen a szívünkbe is zártuk Kossuth Lajost. Az ő példája irányt tud mutatni a 21. század magyarjainak is. Kossuth Lajos számunkra nem csak a múlt, hanem a jövő embere is - fogalmazott Kövér László. Pápa díszpolgára szerint Kossuth nemcsak történelmünk egyik legnagyobb hatású államférfija, hanem az egyik legtisztábban és legmesszebbre látó politikai gondolkodója is. Tetteiben és írásaiban természetesen tükröződik a korszellem, a korabeli magyar vezető réteg minden erénye és hibája, és világosan kirajzolódnak a nemzet előtt az adott korszak adta lehetőségek, kényszerpályák és zsákutcák is.

Kovács Zoltán államtitkár beszédében H. Szabó Lajos helytörténészről emlékezett meg, aki díszpolgárokkal kapcsolatos kiadványt is szerkesztett. Az országgyűlési képviselő felidézte, Kövér László országgyűlési képviselőként, majd miniszterként rengeteg segítséget nyújtott Pápa városának, ezért döntöttek úgy 2000-ben, hogy díszpolgári címmel tünteti ki a későbbi házelnököt. Kovács Zoltán a Reformkorban nagy fejlődésnek indult Pápa városát megidézve elmondta, 1848. június 16-án alakult meg az első választott képviselő-testület városunkban, azóta e napon ünnepeljük évről-évre Pápa Város Napját.

Az államtitkár beszédét követően Kovács Zoltán és Kövér László Eberhardt Károly emlékplakettet vehettek át Áldozó Tamás polgármestertől.

Az ünnepség a Városháza aulájában folytatódott, a Kossuth és kora című kiállítás megnyitásával. Az eseményen Gavlik István, a Kossuth Szövetség tiszteletbeli-örökös elnöke a díszpolgári cím és a hagyományápolás fontosságáról beszélt. Ezt követően Kerecsényi Zoltán, az EpVE ügyvivője felidézte a Kossuth Emlékév legfontosabb eseményeit, mely során több mint 45, halálozási, vagy születési évfordulós néhai '48-as honvéd nyugvóhelyét keresték fel, Kossuth-vetélkedőt szerveztek, megemlékeztek a méltatlanul elfeledett Somogyváry Gyula íróról, találkozókat, összejöveteleket szerveztek. Kerecsényi Zoltán hangsúlyozta, a Kossuth Elmlékév véget ért, de a jövőben is folytatják ezt a fajta munkát, hisz a következő években újabb évfordulókat ünnepelhetünk. Az ügyvivő szavait követően Eberhardt Károly emlékplakettet vehetett át dr. Áldozó Tamás, Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző, dr. Hermann István könyvtárigazgató és Kossuth Gergő énekes.

Az ünnepség végén az emlékezők előbb Kossuth szobrát keresték fel a Kossuth utcán, ahol koszorút helyeztek el, majd pedig az utca elején elhelyezett Kossuth-emléktáblánál hajtottak fejet. Az ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

Kövér László fotójának forrása: mti

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.