Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 20. 13:48, szerda | Helyi
Forrás: PVE

Kossuth-emléknap Ihászon

Kossuth-emléknap Ihászon

Az egylet bepótolta az eredetileg a 2023. augusztusi Lajos-napra tervezett, de akkor a nagy hőség miatt elmaradt kossuthos emlékprogramját.

Magyarország néhai kormányzóelnökét, a nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakját, Kossuth Lajost (1802–1894) ünnepelte közelgő születési emléknapja alkalmából a Pápa melletti Ihász Kossuth nevét viselő közösségi házában a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE), mely a Kossuth Szövetség (KSZ) Veszprém vármegyei Csoportja funkcióját is betölti.

A kis civil társaság a település önkormányzatával karöltve tartott szeptemberi, rendhagyó, műkedvelő kerekasztala, Kossuth-emléknapja koszorúzással kezdődött a kultúrintézmény főhomlokzati falán álló Kossuth-domborműnél, melyet még 2017-ben az egylet adományozott a falu közösségének.

Az egybegyűlt pápaiakat, ihásziakat, környékbelieket Czupper András, Marcaltő-Ihász polgármestere köszöntötte, megköszönve a civileknek, hogy a találkozónak Ihászt, az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc egyedüli jelentős Veszprém vármegyei ütközetének, az ihászi csatának (1849. június 27.) az emlékhelyszínét választották. A településvezető üdvözlőszavait Hegyiné Böröcz Adél jegyző követte, aki a 150 esztendeje Mencshelyen született hajdani pápai diák, a Petőfi Társaság főtitkára, Lampérth Géza (1873– 1934) A honvéd című költeményéből olvasott fel részleteket.

Ezután negyvennyolcas szellemiségű olvasókör vette kezdetét. A kerekasztalon helyet foglaló egyleti önkéntesek közül Antal Ferencné, Kovács Attiláné, Margl Józsefné, Mező Lászlóné, Vennes Györgyné többek között Gárdonyi Géza, H. Szabó Lajos, Kossuth Lajos, Lengyel Dénes, Petőfi Sándor, Simon István gondolataiból, poémáiból, esszéiből osztottak meg egyet-egyet, valamint Kossuth-nótával, ’48-as dalokkal is megénekeltették a jelenlévőket. Kerecsényi Zoltán, a PVE ügyvivője, a KSZ vármegyei titkára Kossuth személyének máig ható, rendkívüli megítéléséről szólt kiselőadásában, kiemelve „a magyarok Mózese” hasonlatot.

A program keretében került átadásra a 2023-as Szedenics Róza-emlékplakett, melyet ezúttal Malomsok község polgármesterének, Fintáné Dóra Máriának ítéltek oda. A 2021-ben alapított és kétévente adományozásra kerülő erkölcsi elismerést olyan pápai, Pápa vidéki hölgyek kaphatják, akik a kossuthi hagyományőrzésben huzamos ideje jeleskednek.

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye egykori esperese, a kitűnő egyházi szónok, várpalotai lelkipásztor, Szedenics György (1798–1867) leányának, a néhai bakonytamási lelkész, nemzetőr Tatay Sámuel (1823–1893) házastársának, a ’48-as eszmékért „mindhaláláig csatázó” asszony hírében állt Szedenics Rózának (1831–1909) a nevét viseli a díj. Szedenics Róza fiatal nőként aktívan vette ki részét a magyar szabadságügyből, hírvivői szerepet is vállalva 1848/49-ben. Elhunytáig hű volt a forradalom és szabadságharc emlékéhez, a kossuthos eszmékhez.

A PVE, a KSZ Veszprém vármegyei Csoportja által létrehozott elismerés idei átadóján Fejesné Krébesz Lívia korábbi díjazott laudációjában kiemelte: Fintáné Dóra Mária polgármester önzetlen, csupaszív szervezője, segítője a Pápa közeli Malomsok ’48-as emlékdolgainak, a Kossuth Szövetség előző Veszprém vármegyei titkára, a község szülötte, H. Szabó Lajos (1931–2016) helytörténeti író emlékezete fenntartásának. A díjat Kerecsényi Zoltán PVE-ügyvivő, KSZ-titkár, Fejes Ákos, Szedenics Róza leszármazottja, a bakonytamási Kossuth Csárda tulajdonos-üzemeltetője, párja, Fejesné Krébesz Lívia együtt nyújtották át Fintáné Dóra Máriának.

Végül a szervezők és a résztvevők fehér asztal mellett kötetlenül beszélgettek múltról, jelenről, jövőbeli tervekről; mindenki ajándékba kapott egy példányt a napokban megjelent Kossuth Szövetséges Petőfi Zsebfüzetből, azonkívül egy nemzeti színű szalaggal átkötött – a H. Szabó Lajos-féle tradíciót idéző –, ízletes rábaközi perecet is hazavihettek magukkal.

Ami pedig a Kossuth-születésnapot illeti, furcsa módon nincsen róla pontos bizonyosság, hisz Kossuth anyakönyve elégett. Kossuth Lajos sem tudta pontosan a születési dátumát, a történészek által egységesen elfogadott nap 1802. szeptember 19. lett.

„Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”

(Szöveg- és képforrás: PVE-Hírlevél)

A pápai Petőfi Városbarát Egylet ezúton is köszönetét fejezi ki
Marcaltő-Ihász Önkormányzatának, a Kossuth Szövetség országos elnökségének
és a Fejes családnak a 2023. szeptember 18-i emlékprogram megvalósulásához nyújtott önzetlen segítségeikért!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.