Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 08. 16:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EpVE

Kossuth egykori barátja a gecsei temetőben nyugszik

Kossuth egykori barátja a gecsei temetőben nyugszik

Éberhardt Károly nyugvóhelyénél jártak a városbarátok, akinek most, december 8-án volt a 110 éves halálozási évfordulója.

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet a Kossuth-Emlékprojekt keretében, 2016. december 8-án, csütörtökön, a Pápa melletti Gecse település temetőkertjében kis küldöttségével fölkereste az ott örök álmát alvó egyik jeles negyvennyolcasunk, Kossuth katonája és barátja: Éberhardt Károly nyugvóhelyét, akinek most, december 8-án volt a 110 éves halálozási évfordulója.

Éberhardt síremlékművénél Kanozsainé dr. Pék Mária pápai címzetes főjegyző asszony, a Kossuth-Emlékprojekt védnöke, valamint Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő helyezett el emlékkoszorút a hajdani 1848-as honvéd őrnagy, nyug. olasz kir. tábornok, szicíliai parancsnok, több jeles rend lovagja tiszteletére.

A kis főhajtás keretében nemzetiszínű emlékszalag felkötésére is sor került a sír-obeliszkre, majd Kanozsainé dr. Pék Mária átnyújtotta az első Éberhardt-emlékplakettet Istenes Gyula polgármesternek az Éberhardt síremlékét évtizedek óta gondosan ápoló gecseiek elismeréseként.

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet a Kossuth-Emlékprojekt keretében, a mostani 110 éves kerek évfordulón igen fontosnak érzi az Éberhardtra való emlékeztetést, mert talán a Pápán és környékén lévő temetők földjeiben nyugvó hajdani ’48/49-esek közül ő legjelentősebb, leghíresebb, nemzetközileg is ismertebb, legrangosabb! Kötelességünk emlékezetére fölhívni a mai pápaiak és Pápa-környékiek figyelmét! - mondta el Kerecsényi Zoltán.

Éberhardt emlékére hat példányban „Éberhardt Károly-Emlékplakettet” készíttettek a Kossuth-Emlékprojekt önkéntesei, melyeket az Emlékprojekt 2016-2017-es program-folyama során az Éberhardt nyugvóhelyét gondozó gecsei önkormányzatnak, a 2017 március idusán megtartandó Kossuth- és ’48-as pápai iskolás vetélkedő három helyezettjének, illetve 2017 szeptemberében, Kossuth díszpolgársági évfordulónapján Pápa jelenlegi díszpolgárainak szeretnék odaajándékozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.