Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Május 04. 18:45, szerda | Helyi
Forrás: PVE

»Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!« – A mozgalom tovább folytatódik

»Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!« – A mozgalom tovább folytatódik

Idén, 2022-ben van kerek 180 esztendeje, hogy Petőfi Sándor 1842-ben itt, e városban vetette papírra legelőször a Petőfi nevet a „Tolvaj huszár” című románca alatt, tehát itt vette fel a Petőfi nevet, „Petrovicsból Pápán lett Petőfi”. S annak is 180. évfordulója van, hogy a Pápán írt „A borozó” első lett a nyomtatásban napvilágot látott Petőfi-költemények sorában.

A pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) tavaly november végén „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” címmel egy helyi, jelképes irodalmi, lokálpatrióta mozgalmat hirdetett. Azóta a PVE rendületlenül biztatta a fiatalokat, a felnőtteket, az időseket, egyszóval mindenkit, hogy ki-ki a számára kedves-kedvenc Petőfi versidézetét írja rá otthon egy szalagra, s azt vigye el az Esterházy-kastély előtti Petőfi-szoborhoz, kösse rá Petőfi vándorbotjára.* Ezzel az arrafelé járókat, a szobor előtt megállókat olvasásra, gondolkodásra késztetve, ráhangoltatva embertársainkat a 2022/23-as évfordulókra. Az azóta egyre csak gyarapodó emlékszalagok a múlt hét vége felé eltűntek. E kapcsán tartott tájékoztatót Kerecsényi Zoltán PVE-ügyvivő, a PVE Petőfi-emlékprojektjének koordinátora:

„»A város Petőfi iránti elhivatottsága más formában is megnyilvánul, egyre gyűlnek ugyanis azok a Petőfi-versidézetek, melyeket bárki a szobor vándorbotjára tűzhet.« – írta a petofi.hu** pont egy héttel ezelőtt, azután, hogy itt, Somogyi József Petőfi-szobra előtt mintegy ötszázan szavaltuk el egyszerre Petőfi Sándor »Két vándor« című költeményét.

Igen, tavaly november óta egyre csak gyűltek itt a Petőfi-versidézetes emlékszalagok egyletünk »Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!« címmel indított lokálpatrióta-irodalmi mozgalmának felhívására.

Igen, gyűltek. Múlt időben. Tavaly november óta – mintegy hat hónapon át – egyre csak gyűltek fiatalok, diákok, felnőttek, idősek, város- és irodalombarátok emlékszalagjai, mígnem múlt péntekre már egyet sem lehetett itt találni.

A tavaszutó májussal berobbanó friss szellője kaphatta szárnyára Petőfi pápai poémás emlékszalagjait, s repíthette »Fehéregyházáig«, vagy akár a »mennyországig«? Nem tudhatjuk. Vagy tán valamiféle vélt, valós, kicsinyes, maliciózus riposzt húzódhat az akció hátterében? Nem tudhatjuk. Vagy netán holmi hamar fakuló bónuszpontokért serkenő politicai önszorgalmának eshettek áldozatul a petőfis emlékszalagok? Nem tudhatjuk. Vagy netalántán egy pár ezüsttel megkompromittált köztisztaságist, vagy kiskorút lehetett nekiugrasztani a méltatlan cselekedetnek? Nem tudhatjuk. Csak gondolatokkal játszhatunk el, sejtéseink lehetnek.

Az viszont tudvalévő és elgondolkodtató, hogy a választási kampányidőszak hónapjai alatt egyetlen egy sem tűnt el; sőt, egyleti emlékkoszorúink is megvoltak a városi emléktáblák alatt. Mert azt is meg kell említeni, hogy 2020 tavasza óta – immár két éve – tendenciává vált az, hogyha városbarát egyletünk egy-egy évforduló, vagy egy-egy emléknap kapcsán koszorúkat helyezett el egy-egy városi emlékjel alá, azok rendre csak pár napig, vagy csak pár hétig maradtak a helyükön. Például a tavalyelőtti nemzeti gyásznap okán, a Batthyány-reliefhez elhelyezett egyleti emlékkoszorúink a főhajtást követő korareggelre már el is tűntek. Korábban a Sulyok-házra elhelyezettekkel is hasonló történt. Vagy a tavaly március végén, a polgármester úrral közösen, az áruház melletti Kossuth-szoborra felkötött, nemzeti szalagos koszorúnknak is rövidke időn belül veszett nyoma. De most, március idusán, a Tansütő oldalfalára, a Kossuth-tábla alá felhelyezett emlékkoszorúinkra is ilyenféle sors várt. Mindegyik esetben sem azért tűntek el, mert oly rossz állapotban lettek volna. Szóval elgondolkodtató, hogy a legutóbbi választási kampányidőszak hónapjai alatt szünet volt érzékelhető, de most úgy tűnik, a tendencia újraindult.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem kis civil társaságunk, vagy személy szerint az én »heppem«. Immár hétéves lokálpatrióta-helytörténeti-honismereti munkaközösségünk szívvel-lélekkel, ügyszeretetből, önkéntes alapokon vállalta-vállalja az emlékőrző tevékenységeket, és senki és semmi sem fog bennünket ettől az ügytől a jövőben sem eltántorítani. Így futó egyleti Petőfi-emlékprojektünk »Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!« mozgalmát folytatni fogjuk; sőt, most ki is egészítjük egy újabb dologgal.

Az eltűnt emlékszalagok helyébe ezennel hármat pótolunk, továbbra is biztatva ezzel a helyi fiatalokat, a felnőtteket, az időseket, tehát mindenkit, hogy ki-ki a számára kedves-kedvenc Petőfi versidézetét írja rá otthon egy szalagra, s azt hozza el a kastély előtti Petőfi-szoborhoz és kösse rá Petőfink vándorbotjára. Ezzel az errefelé járókat, a szobor előtt megállókat olvasásra, gondolkodásra késztethetik, ráhangoltathatják embertársaikat az idei, pápai 180. Petőfi-évforduló – »Petrovicsból Pápán lett Petőfi« – és a közelgő bicentenárium jegyében.

Ha ide elhozzák otthon készített, Petőfi-versidézetes emlékszalagjaikat, fotózzák is le azokat itt a szobornál és osszák meg a közösségi médiafelületeken is; tehát ilyenfajta módon dokumentálják is. Megkérjük mindazokat, hogy akik az elmúlt hetekben, hónapokban hoztak ide emlékszalagokat, legyenek kedvesek újra elkészíteni, újra elhozni, s az említett módon dokumentálni.

Továbbá futó Petőfi-emlékprojektünk keretében adjuk ezennel az ötletet, hogy a helyi és környékbeli iskolák diákjai, osztályközösségei készítsenek maguknak akár egy-egy jelképes »Petőfi-vándorbotot«, s azt az iskolákban, az osztályokban egy-egy jól látható helyre helyezzék el, s ösztönözzék társaikat arra, hogy készítsenek versidézetes emlékszalagokat, s kössék fel azokat a saját, petőfis emlékbotokra, majd őrizzék meg, adják tovább azokat az utánuk következő iskolásoknak.

Petőfi akkor él csak igazán, ha fennmaradt műveit, verseit, gondolatait folyamatosan olvassuk, idézzük, és erre buzdítunk másokat is. Keressük őt a költeményeiben és megtaláljuk!

Akár a pápai és Pápa környéki iskolák egy iskolai Petőfi-emléksarkot is kialakíthatnak maguknak az intézményeken belül, ahová Petőfi-dagerrotípia másolattal, Petőfi-idézetes feliratokkal, táblákkal, ilyesféle módon is emlékeztethetnek ezekben az emlékévekben. Kérjük, ha készítenek ilyenfajta pápai, Pápa környéki Petőfi-emléksarkokat, fotózzák le azokat is, osszák meg velünk, küldjék el nekünk (epve01@gmail.com), és a legötletesebbeket egyletünk jutalmazni fogja.

Továbbá buzdítjuk a fiatalokat a pár hete »Petrovicsból Pápán lett Petőfi« címmel meghirdetett rajzpályázatunkon való részvételre is, a »Tolvaj huszár« című vers (amely alá pápai diákként 180 esztendeje, 1842 júniusában először írta le a Petőfi nevet Petrovics Sándor) illusztrálására is.”

Letölthető PDF

(Forrás: PVE-Hírlevél,
fotók: PVE)

*https://www.infopapa.hu/hirek/olvas/kerecsenyi-zoltan-koss-egy-szalagot-petofi-vandorbotjara-2021-11-25-122829;
https://www.infopapa.hu/hirek/olvas/koss-egy-szalagot-petofi-vandorbotjara-2022-03-13-105025
**https://petofi.hu/hirek/hirek-hirek/350-flashmob-papan.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.