Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 26. 20:05, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Körzeti megbízotti iroda nyílt a volt Kiliánon

Körzeti megbízotti iroda nyílt a volt Kiliánon

Tíz évvel ezelőtt már működött a Szabó Ervin utcán egy iroda rendőrök és polgárőrök számára a közbiztonság javításáért, a közrend fenntartásáért felelős szervek könnyebb elérhetőségéért, s most újra indult a kezdeményez

A rendőrség és az önkormányzat közösen felújította és rendőri feladatellátásra alkalmassá tette az irodahelyiséget, mely a városrészen tevékenykedő körzeti megbízott bázisa lesz. Az irodát ma avatták fel, a kis ünnepségen jelen volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára, Áldozó Tamás polgármester, dr. Tarcsa Csaba, Veszprém megyei rendőrfőkapitány, Szappan Csaba rendőrkapitány, Unger Tamás alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, valamint rendőrök, polgárőrök és a lakótelepen élők közül is többen kíváncsiak voltak az eseményre.

Dr. Kovács Zoltán a 10 évvel ezelőtti kezdeményezés céljait elevenítette fel, mint mondta ebben a városrészben több ezren élnek, a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelését szolgálta az akkori iroda, ahol a rendőrök mellett a polgárőrök is tevékenykedtek. Kiemelte, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén jelentősen csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt években, a kapitányság bűnügyi mutatói javultak, a látható rendőri jelenlétre azonban ma is szükség van a közbiztonság javítása és a szubjektív biztonságérzet erősítése érdekében. 10 évvel ezelőtt, amikor ő kezdeményezte az iroda létrehozását közös célt tűztek ki és közös volt a felelősség is, és most is ugyanez a helyzet - összegezte, hozzátéve, bízik abban, hogy minél kevesebb beavatkozása lesz az itt szolgálatot teljesítő körzeti megbízottnak.

A szubjektív biztonságérzet mellett legalább ilyen fontos, hogy az itt élők és rendőrség között olyan kapcsolat alakuljon ki, ami mindkét fél számára előnyöket hordoz - ezt hangsúlyozta Áldozó Tamás polgármester az iroda átadásán. Úgy fogalmazott, nagyon sok eredményt tud hozni, ha a rendőrök közvetlen kapcsolatba tudnak kerülni az itt élőkkel, és ez a kapcsolat nem feltétlenül egy gyanús eset vagy személy kapcsán kell, hogy kialakuljon, hanem egyszerű hétköznapi beszélgetések formájában is jó, ha megkezdődik, hiszen ez az életminőség javulását is eredményezi.
-Azt kívánom, hogy minél több ilyen kapcsolat, beszélgetés alakuljon ki a körzeti megbízott, a polgárőr és itt élő polgárok között és minél nagyobb bizalom alakuljon ki!
A városvezető mosolyogva megjegyezte, új programot indítottak a városban egy körzeti orvos - egy körzeti rendőr címen, ami a volt Kilián lakótelepen azt jelenti, hogy felújítottak egy orvosi rendelőt és egy körzeti megbízotti irodát. Hozzátette, bízik abban, hogy ezt a programot a rendőrséggel közösen folytatni fogják.
-A város az ingatlanjaival és felelősségével kész arra, hogy ezt az együttműködést ilyen irányba kiterjessze, hiszen ez nem csak a rendőrség, hanem a polgárőrség és a közterület-felügyelet munkáját is megkönnyíti.

Az iroda megnyitásához szükséges beruházás részleteiről dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány beszélt az átadón. Elmondta, közel 1 millió forintot költöttek a helyiség felújítására és technikai felszerelésére, előbbit az önkormányzat vállalta, utóbbit pedig a rendőrség biztosította.
-Nagyon leromlott állapotban volt az irodahelyiség, a falakon forgácslap volt, arra került a tapéta, ami időközben leszakadt, a vizesblokk igénytelen volt, mostanra viszont teljesen felújították. Új járólapot kapott az iroda, felújították a vizesblokkot, kifestették a helyiséget. Kifogástalan lett. Nagyon fontos számunkra az ügyintézés elektronikus kiszolgálása, most ebben az irodában ugyanazt a munkát tudjuk elvégezni, mint a rendőrkapitányságon. Ehhez az informatikai rendszer fejlesztésére, a hálózat mobillá tételére volt szükség, ezt a rendőrség biztosította.
A rendőrfőkapitány kiemelte, nagyszámú lakót kell itt kiszolgálniuk, és a szolgáltató jelleg kerül előtérbe, hiszen a rendőrségnek az elmúlt években ez a tevékenysége erősödött a leginkább. Dr. Tarcsa Csaba, arra bíztatta az itt élőket, hogy bátran kopogjanak be az irodába, keressék a körzeti megbízottat problémáikkal, akkor is, ha az nem feltétlenül a rendőrség hatáskörébe tartozik, de a biztonságérzet szempontjából fontos, hiszen a cél az, hogy a rendőrség minél közelebb kerüljön a lakossághoz és minél elérhetőbb legyen.

Az irodában ellátandó rendőri feladatokról, a körzeti megbízott tevékenységéről Szappan Csaba rendőr alezredestől, a Pápai Rendőrkapitányság vezetőjétől kaptunk tájékoztatást. Mint mondta, a körzeti megbízott a kapitányságon veszi fel a fegyverét és egyéb eszközeit, ott kapja meg az eligazítást, majd az irodához vonul megkülönböztetett jelzéssel ellátott szolgálati gépkocsival. Ha van adminisztrációs feladata, azt az irodában el tudja végezni, de többségében a közterületen lát el szolgálatot. Az utcai szolgálat során intézkedik a rendbontókkal szemben, az állampolgári kérésekre reagál, a lépcsőházak, szórakozóhelyek, üzletek látogatásával a tájékozódik a közbiztonsággal kapcsolatos problémákról és ennek megfelelően alakítja a következő szolgálatokat.
-Sokkal láthatóbb, az emberek igényeit jobban kielégítő szolgálatot szeretnénk megvalósítani. Az iroda bizonyos feladatok ellátásához szükséges, de az itt szolgáló rendőr legtöbb idejét a közterületen fogja tölteni - emelte ki a kapitány. Megtudtuk, a városban öt körzeti megbízott van, a volt Kilián lakótelepen egy kmb körzet működik, a körzeti megbízotthoz azonban mindig csatlakozik más kolléga is, hiszen rendszerint járőrpárok teljesítenek szolgálatot. Rajtuk kívül a járőrszolgálat munkatársai és a közlekedésrendészeti alosztály rendőrei is teljesítenek szolgálatot a város ezen részén is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.