Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2022. November 11. 09:11, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Korszerű légiteherforgalmi központ alapkövét tették le a pápai légibázison

Korszerű légiteherforgalmi központ alapkövét tették le a pápai légibázison

Új Kombinált Repülőtéri Létesítménnyel egészül ki a Stratégiai Légiszállítási Képesség komplexuma.

Etl Imre, a STRABAG Magyarország ügyvezetője és Gregory Clark a NATO Légiszállítást Kezelő Iroda programigazgatója letette az alapkövét egy új, korszerű légiteherforgalmi központnak, amely egy eddig ideiglenesen működő rakodólétesítmény helyét veszi át – írja a Stratégiai Légiszállítási Képesség sajtóközleményében.

A teherszállítmányok előkészítését ma még egy ideiglenes épületben végzik a 12 tagország katonái, amely híján van számos olyan összetett funkciónak, ami a modern katonai légikikötők sajátja. A programban résztvevő tagországok együttesen finanszírozzák az új, végleges épület kivitelezését, amitől a SAC képességek bővülését és a teherszállítási folyamatok egyszerűsödését várják.

A NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency) a 12 tagországot képviselve szerződött a közel 10 millió eurós projektre, melyet az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt NATO Nehézlégiszállítást Kezelő Program Iroda menedzseli. „Az új építmény bővíti a SAC képességeit, biztosítja a hatékony és eredményes légiszállítási műveleteket, és demonstrálja a nemzetek elkötelezettségét a pápai C-17-es program mellett. A SAC nemzetek hálásak a Stratégiai Légiszállítási Képesség tagjai, a pápai légibázis vezetése és a helyi közösség közötti szoros kapcsolatért” hangsúlyozta Jason Hinds, a Stratégiai Légiszállítási Képesség Irányító Testületének elnöke.

A Kombinált Repülőtéri Létesítmény 3200 négyzetméternyi tároló- és rakodóterületnek, egy teherejtőernyő- és szállítmányelőkészítő csarnoknak, a katonai kezelő állomány irodáinak és egy 33 méter magas ejtőernyőszárító toronynak ad majd otthont 2024-es átadásakor. „Az új épület jelentősen javítani fogja a küldetésekre való felkészülésünket itt Pápán. Ezzel gördülékenyebbé tehetjük a munkafolyamatainkat, és jobban tudunk majd gazdálkodni az idővel, eszközzel, és emberi erőforrással is” vélekedett a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, a svéd Peder Söderström ezredes.

A Kombinált Repülőtéri Létesítmény a a SAC kampusz legújabb létesítményeként azt a C-17 szimulátort előzi meg, amelyet várhatóan 2025-ben adnak majd át.

Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka a beruházás kapcsán a Pápai Médiacentrumnak elmondta, hogy a reptér fejlesztése folyamatos, 2021-ben és 2022-ben 100-100 millió Ft-ot fordítottak erre, 2023-ra pedig milliárdos nagyságrendű fejlesztést terveznek.

Fotó:Stratégiai Légiszállítási Képesség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 28. 12:17, vasárnap | Helyi

Eldőlt: Ezüstérmes a Perutz!

Sümegen győzött 4:2 arányban a Pápa, amely így a Veszprém vármegyei első osztály második helyén végzett.

2023. Május 28. 11:22, vasárnap | Helyi

Egy napra ma minden gyermek tűzoltó lehet

Gyermeknap alkalmából kedveskedtek a családoknak a lánglovagok, akik május 28-án betekintést engedtek a laktanya életébe.

2023. Május 27. 21:38, szombat | Helyi

A háborúellenes Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékezete

2023. Május 26. 16:24, péntek | Helyi

Feladta magát a szlovákiai magyar vállalkozó meggyilkolása miatt keresett negyedik férfi

Feladta magát a Győri Rendőrkapitányságon pénteken az a férfi, akit a szlovákiai magyar vállalkozó meggyilkolása miatt körözött a rendőrség - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).