Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Korai halált okozhat a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása

Korai halált okozhat a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása

A kolbász, a sonka, a szalonna és más feldolgozott húsok gyakori fogyasztása úgy tűnik, hogy növeli a fiatalkori halálozás kockázatát - állapította meg egy félmillió embert vizsgáló tanulmány, amelyről a BBC számol be.

A tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a kardiovaszkuláris betegségek, a rák és ebből kifolyólag a korai halálozás kockázatát. A húsok feldolgozása során használt só és tartósítószerek ugyanis károsak az egészségre.

A szakértők ezért inkább a sovány húsok fogyasztását ajánlják. A tanulmány 13 éves időtartama alatt mintegy félmillió, 10 európai országból származó ember adatait gyűjtötték be.

Azt is megállapították, hogy azok, akik gyakrabban fogyasztottak feldolgozott húsokat, nagyobb valószínűséggel dohányoztak is, voltak elhízottak és egyéb egészséget károsító szokásaik. A kutatók azonban azt mondták, hogy az említett egyéb kockázati tényezők figyelembevételével is a feldolgozott húsok nagyban növelték a rák és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.