Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Február 06. 09:00, szombat | PR
Forrás: (x)

Kollagén - a test egészséges rugalmasságáért

Kollagén - a test egészséges rugalmasságáért

Ki ne szeretne a kor előre haladtával is feszes és egészséges bőrt? Ehhez ma már számos kozmetikum nyújthat segítséget, azonban van egy fehérje, amely nélkülözhetetlen a szöveteink számára.

Ez pedig nem más, mint a kollagén.

Sokan ma már csak, mint egy ragasztóként definiálják ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjét, hiszen leegyszerűsítve a kollagén tartja egyben a testünket. Mi történne, ha nem tartalmazna a szervezet kollagént? A bőr vékony és száraz lenne, a csontok nagyon sérülékenyek, a körmök törékenyek lennének és az izmok megfelelő növekedése, valamint fejlődése is lehetetlen lenne. A kollagén tehát rendkívül jó hatással van a bőrre, azonban emellett számos más jótékony hatással rendelkezik még.

A kollagén szerepe a szépségápolásban

A kollagén a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje, amely nélkülözhetetlen a sejtek közötti tér felépítéséhez és a csontok rugalmasságához egyaránt. A kollagén egy görög eredetű szó, amely a görög kolla szóból ered, jelentése: ragasztó. A szervezet képes ezt a fehérjét maga is előállítani, azonban fontos tudni, hogy csak egy bizonyos életkorig, az idő múlásával ugyanis a szervezet ezen folyamata lelassul, ezért fontos a kollagént külső forrásokból is pótolnunk. Számos élelmiszerben megtalálható, azonban ma már kiváló minőségű étrend-kiegészítők segítségével a megfelelő mennyiségben pótolható ez a nélkülözhetetlen fehérje. A rendszeres és megfelelő mennyiségű kollagén fogyasztás pedig számos jótékony hatással és előnnyel jár.

1. Bőr egészségének és szépségének támogatása

A kollagént a legtöbb ember a bőr szépségével és egészségével köti össze, nem véletlen, hiszen számos ponton javítja a bőr állapotát és egészségére is jótékony hatással van. A kollagénnek köszönhető ugyanis a bőr rugalmassága, fontos szerepet játszik a bőr hidratáltságában, a ráncok csökkentésében, valamint képes megakadályozni az UV-károsodást. Tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű kollagén kiegészítésnek köszönhetően hatékonyan előzhetők meg a bőrön az öregedés korai jelei.

2. Egészséges köröm és haj

A kollagén nem csupán a bőrünk számára fontos, hanem a körmök és a hajszálak egészségének megőrzéséhez is elengedhetetlen.

Kollagén hiányában ugyanis a körmök töredezhetnek és megjelenhet a korai hajvesztés is. Továbbá e fontos fehérje a haj őszülése és vékonyodása ellen is hatékony, valamint képes támogatni a körmök növekedését.

Kollagén a szépségápoláson túl

Amellett, hogy a kollagén hatékony segítséget jelent a bőr szépségének megőrzésénél, létfontosságú fehérjének számít az izmok, az inak, a szalagok, a porcok és a csontok számára egyaránt. A kollagén megfelelő kiegészítésének köszönhetően növelhető az izomerő, támogatható az izmok regenerációja, így az edzés is hatékonyabbá tehető. Emellett jótékony hatással van az izomrendszeri megbetegedések megelőzésére is. A csontok esetén is pozitív a kollagén pótlás, hiszen javítja a kalcium felszívódását, valamint a törésekkel szembeni ellenálló képességet is növeli.

A kollagén tehát egy sokoldalú, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, amelyet egy bizonyos életkor felett pótolnunk kell. Az eddig felsoroltakon túl hatékony a cellulit megelőzésében és annak kezelésében egyaránt, megőrzi a szem egészségét, elősegíti a normál emésztést, valamint az agy megfelelő működésében is szerepet játszik. Emellett a szív egészségét is biztosítja, pontosabban szó szerint működésben tartja a szívet. Kevesen tudják, de a kollagén a szív leggyakoribb fehérjéje, így a megfelelő szívműködéshez nélkülözhetetlen a megfelelő kollagén szint.

A kollagén megtalálható számos élelmiszerben, azonban a kollagén kiegészítők formájában pótolt kollagén szerkezetének köszönhetően jobban emészthető és lebontható, tehát a szervezet jobban képes hasznosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 02. 13:16, péntek | PR

Így lehet megtudni, hogy érvényes-e még az autópálya-matricánk

Online vette meg az e-matricáját, és nem emlékszik, hogy pontosan meddig érvényes? Vagy véletlenül kitörölte a visszaigazoló e-mailt, amiben megnézhette volna?

2021. Április 02. 13:08, péntek | PR

Hogyan fuss neki a kocsi műszaki vizsgájának?

A műszaki vizsga alapfeltétele annak, hogy a kocsidat közúti forgalomba vihesd. Sokan nyűgnek tekintik a rendszeres műszaki vizsgát, pedig rendkívül fontos oka van annak, hogy ilyen szigorú a szabályozás.