Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 11. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Az angol központi bank tegnapi ülésén változatlanul 0,50 százalékos rekord alacsony szinten tartotta az irányadó rátát, s a 325 milliárd fontos kötvényvásárlási programján sem változtatott.

Az angol font erre eleinte erősödni kezdett az amerikai dollárral és az euróval szemben is, ám az előbbivel szemben vissza is korrigált.

Jövő héten a befektetők kíváncsian várják a BoE inflációs jelentését, amely visszaeső gazdasági teljesítményről, alacsonyabb inflációs pályáról, és újabb likviditásnövelés eshetőségéről szólhat. Mivel a tegnapi kamatdöntő ülésen közleményt nem adott ki a monetáris tanács, így nem tudni azt még, hogy nőtt-e a monetáris tanácsban a likviditásnövelést támogatók száma, vagy sem. A májusi kamatdöntési jegyzőkönyvre is kíváncsi a piac. A BoE dilemmája továbbra is az, hogy erősödő inflációs nyomás és csökkenő gazdasági növekedés között kell egyensúlyozni. A brit költségvetési megszorítások, a csökkenő lakásárak, a 16 éves csúcson lévő munkanélküliség, a csökkenő GDP, a hanyatló fogyasztói bizalom, mind arra utalnak, hogy célszerűbb alacsonyabb GDP-növekedéssel kalkulálni az előttünk álló negyedévekre - írják a Quaestor elemzői.

A brit monetáris tanács kiemelte, hogy a gazdasági pályára az euróválság továbbra is kockázatot jelent, amely most újfent kiújult. Piaci várakozások szerint napirendre kerülhet egy 50 milliárd fontos újabb kötvényvásárlási program, még úgy is, ha az infláció az idei év hátralévő részében a 3 százalékos jegybanki tűréshatár felett maradhat, de jövőre valóban elérhető közelségbe kerül a 2 százalékos árstabilitási célérték.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.