Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Május 21. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:

Kiváló az uniós és a magyar fürdőhelyek vízminősége

Kiváló az uniós és a magyar fürdőhelyek vízminősége

Az uniós és a magyar fürdőhelyek esetében is elmondható, hogy túlnyomó többségük vízminősége kiváló - derült ki az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerdán közzétett jelentéséből.

Uniós szinten a több mint 21 ezer vizsgált fürdőhely 95 százaléka eleget tesz a minimális vízminőségi előírásoknak, 83 százalékuk a kitűnő minősítést is elérte.

Magyarországon összesen 244 fürdőhely esik a vizsgált helyek közé, amelyek közül 201-et sikerült minősíteni. A vízminőség az esetek 77 százalékában kiváló, és további 18 százalékban jó. Hat helyen mértek olyan értékeket, amelyek mindössze a minimumkövetelményeknek felelnek meg, és csupán négy olyan fürdőhely van Magyarországon, ahol a víz minősége nem megfelelő. Ilyen a gergelyiugornyai tiszai szabad strand, a győri Aranypart mindkét minősített fürdőhelye, valamint a mosonmagyaróvári Itató szabad strand a Mosoni-Dunán.

Az uniós környezetvédelmi ügynökség honlapján közzétett interaktív térkép tanúsága szerint a "tűrhető" kategóriába esik, vagyis a minimális vízminőségi követelményeknek felel meg a zalaegerszegi Gebárti-tó strandja, a Balaton partján a balatonfüredi Koloska Marina Strandfürdő, Gyenesdiáson a Diási Játékstrand és az Alsógyenesi Strand, a Tisza partján a tiszakécskei szabad strand, valamint a jándi szabad strand. Az összes többi magyarországi minősített fürdőhely vízminősége vagy kiváló vagy jó.

Az Európai Unióban a vízminőségi verseny dobogójának első helyén három ország áll, közülük kettő, Ciprus és Málta földközi-tengeri szigetország, rajtuk kívül pedig még a tengerparttal nem rendelkező Luxemburg mondhatja el magáról, hogy minden fürdőhelyén kitűnő a vízminőség. Őket Görögország követi, ahol a fürdőhelyek 97 százaléka kiváló, Horvátországban ugyanez az arány 94, Németországban pedig 90 százalékos.

A legfrissebb összesített adatok tanúsága szerint a minősített fürdőhelyek közül a fürdők kevesebb mint 2 százalékánál, 409 helyen találtak kifogásolható vízminőséget.

A szerdán közzétett jelentés a legutóbbi, tavalyi üdülőszezonban a tagállami hatóságok által gyűjtött adatokon alapul, és a környezetvédelmi ügynökség tájékoztatása szerint kétféle baktérium jelenlétét vizsgálja, melyek szennyvízből vagy haszonállatoktól származó szennyezésre utalhatnak, és a kórokozók jelenlétének szintje alapján osztályozza az uniós tagállamok, Albánia és Svájc fürdőhelyeit. A jelentésben szereplő országok közül Románia és Albánia az a két ország, ahol a vizsgált 50, illetve 73 fürdőhely többsége csak a minimális követelményeket teljesíti, így a legtöbb fürdőhely vízminősége mindössze tűrhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.