Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 30. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiváló antioxidáns és hangulatjavító a kávé

Kiváló antioxidáns és hangulatjavító a kávé

Sokan indítják kávéval a reggelt, és sokáig az volt az általános vélemény, hogy a koffeinnek kizárólag káros egészségügyi hatásai vannak. Mostanában viszont egyre több olyan hír lát napvilágot, amely szerint a kávé kiváló egészségügyi elixir, amely védelmet nyújt a szívnek, csökkenti bizonyos rákfajták és a Parkinson-kór kialakulásának a kockázatát - írja a Fox News.

A legújabb kutatások a kávé természetes tulajdonságaira hívja fel a figyelmet, többek között arra, hogy a napi kávéfogyasztás kiváló antioxidáns forrás. Maga a növény ugyanis antioxidánst termel annak érdekében, hogy megóvja saját sejtjeit a hő, a hideg, a fény, a levegő és a nedvesség káros hatásaitól.

Az emberi szervezetben nagyon sok olyan anyag van, amely segít megvédeni a sejteket ezektől a hatásoktól. Leegyszerűsítve az mondható, hogy az antioxidánsok gátolják a sejtek elöregedését.

A kávé tele van antioxidánsokkal, s különösen magas flavonoidokban. Ezeknek vírusellenes, anti-allergén, anti-trombocita, gyulladáscsökkentő és tumorellenes tulajdonságaik vannak.

A kávé antioxidáns vegyületei a kávésav, a koffein, a kiorogénsavak, az eugenol, a gamma-tokoferol, az isoeugenol, a p-coumaric sav, a scopoletin és a csersav.

Ezenkívül a kávé jó hangulatjavító, valószínűleg ez az oka annak, hogy az emberek kávéval kezdik a reggelt. Emellett hatással van a központi idegrendszerre, s megkönnyíti a kognitív funkciókat. A kávé ugyanis fokozza az agy véráramlását, ezért élénkíti az elmét, csökkenti a mentális fáradtságot.

Ugyanakkor fontos, hogy ne vigye túlzásba sem a kávé fogyasztását! Napi két-három kávét fogyasszon maximum.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: