Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Október 11. 11:40, kedd | Helyi
Forrás: Naplo-online

Kitüntették Dr. Bőviz Gábort, a pápai kórház pszichiáterét

Kitüntették Dr. Bőviz Gábort, a pápai kórház pszichiáterét

A Szabó Pál díjat a lelkisegély szolgálatnák végzett munkájának elismeréseként kapta. Bővíz szerint a hívások nagyon gyorsan leképezik a társadalom gondjait, bajait. Jellemzően nincs jövőképe a mai fiataloknak!

Dr. Bőviz Gábor a Naplo-online-nak elmondta, hogy megfigyelhetően a mentális egészségi állapotba gyorsan begyűrűznek a társadalmi gondok. A több mint két évtized alatt a párkapcsolatok, a társkeresés, a magányosság, az elszigeteltség, az alkoholproblémák miatt fordultak a szolgálat munkatársaihoz az emberek.
- Ahogy a gazdasági helyzet nehezedik, ezekhez bejöttek a hívásokban az anyagi problémák, a létbizonytalanság, a munkahelyvesztés, a munkanélküliség veszélye és az ebből eredő szorongások, félelmek, amik egyéb pszichiátriai betegségekhez, depresszióhoz is vezethetnek. A másik oldal az ezekből az okokból fakadó öngyilkosság: amikor sokan nem látnak más kiutat ebből a helyzetből.

A hívások tehát nagyon gyorsan leképezik a társadalom gondjait, bajait, fogalmaz a szakorvos, majd elmondja, hogy működik idehaza ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat is, ahol ugyancsak megjelenik a létbizonytalanság. Pár évtizede még volt jövőképük, céljuk az embereknek, a mai fiatalok előtt már nincsenek példák, hiányzik a céltudatosság, és az a baj, hogy a szülő sem tud mit mondani. Az új generáció így szocializálódik, ezt adja tovább.

- Ez nagyon veszélyes a jövőjére nézve, elértéktelenednek az emberi kapcsolatok, mindent a pénz motivál. A barátság, a hűség, az önzetlenség, a jóindulat, a segítőkészség fogalmai kivesznek. Ha az ember bekapcsolja a tévét, agressziót, gátlástalanságot, törtetést, anyagiasságot lát. Nem kell tehát csodálkozni, ha a fiataloknak nincsen példaképük, illetve az a példakép, aki gátlástalanul érvényesül. Így jutnak el aztán az alkoholhoz, a drogokhoz, és ebből ered az agressziójuk is.
Mérhető-e a szolgálat eredményessége? Vannak kedvező visszajelzéseik, amik azt bizonyítják, hogy a hívók lélekben megerősödve kerülnek ki a telefonos beszélgetésekből. Ezért szükség van az országban működő harminckét szolgálat munkájára.
- Mi nem tanácsokat adunk. Adódik egy helyzet, egy problémahalmaz, ami kicsit beszűkíti a hívó tudatát, mérlegelési képességét, és nem tud higgadtan gondolkodni, nem tudja a megfelelő megoldást keresni, csak menekülni akar a krízishelyzetből. Egy kívülálló jobban átlátja a problémát, esetünkben az operátor igyekszik rávezetni a hívót a megoldás lehetőségeire, útjaira. Úgy vezetjük a beszélgetést, hogy ezekre ő jöjjön rá, ezt a helyzetet a saját eszközeivel próbálja megoldani. Mi a beszűkült állapotból visszahozzuk a realitás szintjére. Természetesen a másik oldalról sem szabad elfeledkezni. A beszélgetések a szolgálat munkatársait is igénybe veszik. Az országos találkozók, az egymás közti beszélgetések számunkra is mentálhigiénés karbantartásként szolgálnak - foglalja össze búcsúzásként a kitüntetett szakember.

Szabó Pál pszichiáter szakorvos volt az alapítója 1970-ben az első magyarországi telefonos lelkisegély-szolgálatnak Debrecenben. Az országos szövetség díjat nevezett el az alapítóról, amit évente két személynek ítélnek oda.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 21:58, hétfő | Helyi

Áldozó Tamás: Jó a közbiztonság Pápán

A polgármester a Szent László utcáról jelentkezett be videójában.

2024. Május 13. 16:36, hétfő | Helyi

Éjszaka permetezik a vadgesztenye fákat Pápán

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Önkéntes felajánlásként festette meg a mezőlaki dínótojást a pápai művész

A Herendi Porcelánmanufaktúrában mesterfestőként és tervezőként dolgozó Vida Sándor pápai művész készítette el a Föld Napján átadott dínótojást.

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Kádat lopott egy lakatlan házból Pápán

Lopás vétség megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás a Pápai Rendőrkapitányságon egy 29 éves helyi lakossal szemben.