Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Június 01. 09:17, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kitépte a bevásárlótáskát egy idős nő kezéből - Súlyosabb büntetést kapott

Kitépte a bevásárlótáskát egy idős nő kezéből - Súlyosabb büntetést kapott

Ügyészi fellebbezés nyomán minősítette súlyosabban a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság annak az elkövetés idején 26 éves férfinak a cselekményét, aki 2018 novemberében kiragadta egy 66 éves asszony kezéből a bevásárlótáskát Pápán.

A más vagyon elleni bűncselekményekben is bűnösnek kimondott, lakóhellyel nem rendelkező férfi 2018. november elején a barátnőjéhez érkezett Pápára, hogy pénzt szerezzen tőle. A vádlott november 10-én előbb a barátnője pénzéből italozott, majd amikor a Fő tér környékén járt, meglátta a sértettet, aki egy korábbi balesetéből kifolyólag bizonytalanul közlekedett, és bicegő járását az elkövető is észlelte.

Miután a férfinak nem volt pénze, elhatározta, hogy a sértettől értéket tulajdonít el, s ezért követte az asszonyt, majd amikor az egy sikátor bejáratához ért, mellé lépett és megragadta a bal kezében tartott bevásárlótáska fülét. A sértettet váratlanul érte az elkövető támadása, s ezért a táska fülét elengedte, amely így a vádlotthoz került.

A férfi elmenekült, cselekményével közel 50 000 forint kárt okozva a sértettnek, akinek a különböző értékein túl közokiratnak minősülő utazási igazolványok is voltak a táskájában. Az elsőfokú bíróság a férfit e cselekmény miatt lopás vétségében mondta ki bűnösnek, mely ellen az ügyészség annak súlyosabb minősítése, valamint a vádlottal szemben további lopás bűntette, csalás vétsége, lopás és rongálás vétsége miatt is kiszabott 3 év 10 hónap szabadságvesztés súlyosítása végett jelentett be fellebbezést, melyet a Veszprém Megyei Főügyészség fenntartott. A Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a bűncselekmény minősítése kapcsán egyetértett a fellebbezésben, valamint a másodfokú ügyészi indítványban foglaltakkal, és az elkövető cselekményét kifosztás bűntetteként és közokirattal visszaélés vétségeként minősítette, egyebekben a Pápai Járásbíróság ítéletét helybenhagyta. A bíróság a jogerős ítéletében megállapította, hogy a sértett mozgását jelentősen befolyásolta a korábbi balesetéből fakadó állapota, amely mások számára is látható módon a lassú és óvatos közlekedését tette szükségessé. Ez a körülmény és attól való félelme, hogy ha erősen kapaszkodik a táskájába, eleshet, a bűncselekmény elhárításában korlátozták az asszonyt, amely miatt a bűncselekmény a lopás vétsége helyett kifosztásként, valamint az elvett közokiratok miatt közokirattal visszaélés vétségeként is minősül.

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.