Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Augusztus 28. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Az egészségügyi államtitkárság azt szeretné, ha minél több rezidens dolgozna a rendelőkben, ezért praxisonként másfélmillió forint támogatást adnának eszközbeszerzésre – mondta Beneda Attila kabinetfőnök a köztévében.

A háziorvosok átlagéletkora már megközelíti a 60-at, sok helyen pedig olyanok látják el a betegeket, akik már évekkel ezelőtt nyugdíjba mehettek volna.

Egy miskolci orvos több mint 30 éve háziorvos. Nyolc éve lehetne nyugdíjas, mégis dolgozik. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs utánpótlás.

„Ha lenne valaki olyan fiatal kollega, aki vállalná ezt a munkát, akkor én szívem szerint úgy vezetném be a praxis munkájába, tevékenységébe, hogy mellettem dolgozzon vagy 2 évet. Tapasztalja, vegye át azokat az ismereteket, amik az ellátáshoz szükségesek” – mondta a háziorvos.

Az országban jelenleg 6800 háziorvosi körzet van, egyharmadukban már most is nyugdíjasok látják el a betegeket - kényszerből.

Többségük átadná a fiataloknak a praxist, ha lenne kinek. Évente ugyanis nagyjából 100 rezidens kezd a háziorvosi rendelőkben dolgozni, de közülük legfeljebb 60 marad hosszabb távon. Nincs például pénzük arra, hogy megvásárolják a praxist, illetve a szükséges eszközöket. A háziorvosok ezért is szeretnének plusz támogatást.

Úgy gondoljuk, hogy a következő egy-két évben a háziorvosi praxisok finanszírozását, nyilván a gazdasági teljesítő képesség függvényében, de sikerül olyan módon bővíteni, hogy az itthon maradásukat segítse – mondta Beneda Attila, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.