Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 09. 07:09, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Kimagasló forgalom a lakáspiacon

Kimagasló forgalom a lakáspiacon

A kiemelkedően magas januári adás-vételi tranzakciószámot követően a februári hónap is magas számot produkált, holott január végével lezárult a végtörlesztési időszak.

Az aktuális 9 014 darabos tranzakció majd másfélszer akkora mennyiség, mint az egy évvel ezelőtti, amely 6 100 alatt maradt – áll a Duna House aktuális ingatlanpiaci Barométerében.

A piaci lendület kitartani látszik a februári Keresletindex alapján. A látványosan kiemelkedő januári eredményt követően a februári hónap ugyan visszaesett, de messze nem a tavalyi átlagra. A 75 pont körüli tavalyi átlagot közel egynegyedével haladta meg a februári érték, ami jelenleg 89 ponton áll.

A februárban lebonyolított adás-vételek átlagai alapján a panel lakásokat továbbra is Kelet-Magyarországon veszik a legolcsóbban. Legtöbbet természetesen Budán adtak a panelért, itt 233 ezer forint volt egy négyzetméter átlagára, vagyis majdnem duplája, mint a keleti régióban. A téglalakások tekintetében is ezek a régiók mutatták a két szélső értéket.

Februárban kis népszerűségvesztést mutatott a budai oldal az egy hónappal ezelőtti értékekhez képest, egyedül a 12. kerület tudott egy százalékkal erősödni. A belváros stagnált, de a 14-18 kerületek mindegyike erősödni tudott 1-2 százalékkal. A legnépszerűbb célkerület továbbra is a 13., az érdeklődők 21 százaléka jelöli meg lehetséges lakhelyének. Szinte minden területen és típusnál csökkentek az irányáraknál és az alkunál mért árcsökkenések aránya a végtörlesztés csúcspontjának számított januárhoz képest. A február már a megszokottabb képet mutatja, bár a fővárosi házeladók továbbra is közel 20 százalékot engedtek az eredeti elképzeléseikből, mire az adás-vétel megszületett. A budapesti panelt eladóknál az összes engedmény 8 százalék volt.

A fővárosi befektetési kedv nem hanyatlik arányában, sőt a közel 14 milliós átlagos vásárlási érték is az egyik legkiemelkedőbb. Vidéken már jelentősebb a befektetők arányának csökkenése, hiszen a januári 31 százalékról 20 százalék esett vissza, bár így is a második legmarkánsabb csoport az első lakásukat vásárlók után. A befektetők hasonló méretet preferálnak, mint a fővárosban vásárlók, de mindezt 5 millió forinttal olcsóbban teszik. Negyedannyi az előtörlesztők aránya a fővárosban, mint a végtörlesztés hónapjaiban, vagyis alig haladja meg a 10 százalékot. Az értékesítés két legfőbb oka februárra a nagyobb lakásba költözés és az örökölt ingatlan értékesítése lett.

Vidéken nőtt kissé a 60-80 négyzetméteres méretkategória iránti kereslet, bár a többség ez alatt vásárolt. Fajlagos lakásárat tekintve továbbra is az 5-10 milliós kategória teszi ki a tranzakciók többségét, 58 százalékot. Budán csökkent a 20 négyzetméter alatti garzonok iránti vásárlókedv egy hónap alatt, viszont növekedett a 20-80 négyzetméter közötti sávokban. Négyzetméter árban a 200-250 ezer Ft közötti sáv ugrott láthatóan, így a vevők 44 százaléka 200-300 ezer forint/négyzetméter áron vásárolt. A lakás fajlagos árában így az 5 millió alattiról az 5-10 millió közöttire került át a hangsúly. Pesten a 100-200 forint/négyzetméter sáv ugrott kissé, így az itt megvett lakások fele az 5-10 millió forintos kategóriába esett.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére