Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 31. 07:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Kiemelkedően sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű

Magyarország legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, a Paksi Atomerőmű Zrt. kiemelkedő gazdasági évet tudhat maga mögött.

Mind a biztonság, a rendelkezésre állás, és a termelés tekintetében, hangzott el a társaság Magyar Tudományos Akadémián tartott évindító sajtótájékoztatóján.

Az atomerőmű eddigi történetének – a 2010. év után – második legjobb termelési eredményével zárta a 2011. évet: tavaly a paksi atomerőmű 15.685 GWh-val a teljes hazai termelés 43,25 százalékával járult hozzá Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátásához. Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az idei év legfontosabb célkitűzése a blokkok biztonságos és gazdaságos üzemeltetése. A paksi atomerőmű továbbra is az energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége, az átlagos teljesítmény-kihasználási tényezője közel 90 százalék volt. Az évente végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság bizalma 2011-ben is töretlenül magas – az atomenergia ipar tavalyi nehézségei ellenére–, a magyar lakosság közel háromnegyede egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a Célzott Biztonsági Felülvizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy a vizsgálat eredményei szerint az atomerőmű blokkjai megfelelnek a hazai hatóságok által előírt követelményeknek. A fejlesztés, a biztonságnövelő intézkedések végrehajtása tovább folytatódik: a szakemberek olyan műszaki megoldásokat is terveznek, amelyekkel akár a rendkívül kis valószínűségű hatásokkal szemben is növelhetik a tartalékokat, tovább fokozhatják az atomerőmű védettségét.

A részvénytársaság vezérigazgatója az idei év kihívásai között a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés mellett az üzemidő-hosszabbítás feladatait említette. Elmondta, hogy 2011-ben a tervek szerint haladtak a programban: az erőmű az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet 2011. december 5-én jóváhagyásra benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő