Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiderült, hogyan tudnak énekelni a madarak

Kiderült, hogyan tudnak énekelni a madarak

3D-s képet készítettek a tudósok a madarak hangjáról annak érdekében, hogy kiderítsék miképpen tudnak a kisméretű állatok énekelni - számol be a BBC. Dán kutatók a madarak apró szervének modellezésére a zebrapintyet választották. A tanulmány megállapította, hogy az apró hangképző szerv, a syrinx vagy magyarul pánsíp alkalmas a gyors trillázás képzésére még akár repülés közben is.

A madárdal idegi szabályozásának megértéséhez ezzel közelebb kerültek a szakemberek. Habár a 19. században már nagyon sokat tettek a tudósok annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek a madarak énekének és annak hátterének megismeréséhez, a mostani tanulmány keretében egy olyan nagy felbontású 3 dimenziós képet alkottak, amely az eddigi legrészletesebb képet adja a syrinx működéséről.

Dr. Coen Elemans dán kutató, a tanulmány vezetője és csapatának sikerült nagy felbontású 3D-s képet alkotnia, többek között Mágneses Rezonancia Vizsgálat (MRI) segítségével.

Míg az emlősök gégéjük segítségével alkotnak hangokat, addig a madaraknak másként fejlődött a szervük. A syrinx, vagyis a pánsíp ott található, ahol a légcső a tüdőbe ágazik. A zebrapinty esetében ez mindössze 1 cm hosszú.

A kutatócsapat több olyan felfedezést is tett, amelyek segítenek megmagyarázni, hogyan tudnak a pintyek ilyen gyorsan énekelni akár repülés közben is.

Azt találták, hogy a syrnx-en levő csont hihetetlenül gyors mozgásra képes, ráadásul ezek az apró csontok nagyon erős, de ugyanakkor lágy anyagúak, így képesek a gyors és apró mozgásra. Ez lehetővé teszi a hím madarak számára, hogy gyorsan és szépen tudjanak énekelni, így vonzóvá váljanak a nőstények számára.

Azt is kimutatták, hogy a syrnx-et éneklés alatt egy ék alakú csont segítségével, amely közvetlenül a szegycsonthoz csatlakozik, stabilizálni lehet.

A 3D kép emellett felfedte a madarak hangképző szervének izomszerkezetét is. Ez megmutatta, hogy a kisméretű syrnx mozgását hét pár, bonyolultan elhelyezkedő izom kontrollálja. Ezek az izmok szabályozzák a hangmagasságot és a hangerőt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.