Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 07. 18:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kiállítás, egy nagyon nem középszerű emberről

Kiállítás, egy nagyon nem középszerű emberről

A Petőfi 200 emlékév kapcsán Petőfi-kiállítással készült a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtára, amelynek ünnepélyes megnyitására kedden délután került sor.

Mint ismeretes, a költő Pápán folytatta tanulmányait, elsősorban ennek az időszaknak állít emléket a könyvtár folyosóján helyet kapó tárlat, amelynek az "én középszerű ember nem leszek" - címet adták - időzve a költő szavait. A tárlaton a könyvárban őrzött dokumentumok és az ízlésesen elkészített plakátok mellett többek között videók és hangzópontok is vannak, illetve egy animációs kisfilmet is láthatnak, hallhatnak a kiállítás látogatói.

A kiállításmegnyitón Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a szép számú résztvevőt, majd pedig igei köszöntőt mondott Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerült püspöke.

A kiállítást Hoppál Péter miniszteri biztos nyitotta meg. A pápai származású politikus személyes kötődéseit is belefűzve beszédébe elmondta, nemcsak Petőfi nevének "születése" köthető városunkhoz, hanem a költő később bőven termő törzse is itt Pápán hajtott ki, köszönhetően a kollégiumi professzoroknak és a kollégium szellemiségének. - Olyan útravalót kapott az itt töltött egy év alatt Petőfi Sándor, hogy immár ismert, elismert költőként, tettvággyal és közéleti ambíciókkal vágott neki a nagybetűs életnek, amelynek esztendeit az irodalom és történelem könyvek lapjairól ismerhetjük - fogalmazott Hoppál Péter.

- Petőfi Sándor fiatal magyar hős. Olyan alakja a magyar kultúrának, akire a szó mai értelmében is érdemes hősként tekintenünk és támaszkodnunk. A magyar nemzet számára éppoly fontos a költő kultuszának ápolása, mint Pápa városa számára, de az országos Petőfi-kultusz sem épülhetne pápai öröksége nélkül - tette hozzá a miniszteri biztos.

A kiállításmegnyitón közreműködött Novotni László szavalattal, Eisenbeck Ágota énekkel, Csatlós Krisztina zongorajátékkal, Pusztai Boglárka és barátai hegedű-, brácsa-, és bőgőjátékkal, valamint Müller Zoltán énekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.