Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 16. 09:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt) - Pápa-ma.hu

Kevesebb szelektív hulladékgyűjtő sziget, több konténer

Kevesebb szelektív hulladékgyűjtő sziget, több konténer

Változik Pápán a szelektív hulladékgyűjtés rendje. Az illegális szemétlerakásokat kívánják visszaszorítani, illetve arra ösztönözni a lakosságot, hogy minél többen vegyék igénybe az ingyenes, házhoz menő szolgáltatást.

Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője elmondta, a szelektív szigetek átszervezésével a családi házas övezetekben kevesebb helyen lehet majd a közterületen elhelyezett gyűjtőkbe dobni a hulladékot, a lakótelepeken, társasházi környezetben azonban növekszik a kihelyezett edények száma.

-52-ről 30-ra csökken a gyűjtőszigetek száma, a szelektív gyűjtőedényeké azonban nem változik, hiszen csak áthelyezzük őket. A lakótelepi környezetben a tapasztalatok szerint kevés volt a gyűjtőedény, ezzel ez a probléma megszűnik, a családi házas övezetekben pedig lehetőséget biztosítunk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatására, így továbbra is lesz mindenkinek lehetősége az otthonában keletkezett hulladék szelektív gyűjtésére.

Illegális hulladéklerakás a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél

Az ügyvezető hozzátette, a döntést az önkormányzat kezdeményezésére, a városvezetéssel egyeztetve hozták meg a gyűjtőszigetek számának csökkentéséről, melyek a jövőben elsősorban a lakótelepek, társasházak környékére tömörülnek, de a családi házas városrészeken is hagynak meg belőlük.
-A másik oka a változásnak az a sajnálatos jelenség, hogy a szelektív gyűjtőszigetek magukhoz vonzották az illegális hulladéklerakást. A szigetek átszervezésével az önkormányzattal együtt pozitív változást várunk e téren, a város ugyanis arra készül, hogy a megmaradó gyűjtőszigeteket kamerás megfigyelőrendszerrel látja el, ami visszatartó erő lehet az illegális szemetelők számára és felelősségre vonásukat is maga után vonhatja.

Házhoz menő, ingyenes szelektív hulladék begyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtés rendszerében bevezetendő változás fontos célja, hogy növekedjen a házhoz menő szelektív gyűjtésben résztvevő háztartások száma ott, ahol erre fizikailag van lehetőség, ez a gyűjtési módszer ugyanis sok előnnyel jár, mind az ingatlanhasználók, mind a szolgáltató számára – fejtette ki Mészáros Csaba. A lakosok számára díjmentesen elérhető szolgáltatás sokkal kényelmesebb, hiszen saját otthonukban gyűjthetik szelektíven a szemetet és nem kell azt sehová sem elvinniük. A Közszolg által biztosított hulladékgyűjtőkbe papír csomagolóanyagokat, hirdetőújságokat, műanyag csomagolási hulladékokat (PET palackok, fóliák, zacskók, tetra pack dobozok) és fém üdítős, sörös dobozokat lehet gyűjteni, az edényeket pedig havonta üríti a szolgáltató.
-Üzemeltetési szempontból azért előnyösebb a házi szelektív hulladékgyűjtés, mert onnan sokkal tisztábban érkezik be a hulladék. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb százalékban tartalmaznak ezek a gyűjtőedények valóban abba való szemetet, mint a közterületekre kihelyezett gyűjtők.
Az eddigi tapasztalatok szerint lassan emelkedik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést igénylők száma, sokan a kisebb edényről már áttértek a 240 literes gyűjtőedény használatára, a mostani változással pedig azt szeretnék elérni, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Mészáros Csaba arról is szólt, hogy hamarosan újra megkezdődnek a Közszolg további ingyenes szolgáltatásai, így márciustól (a tervek szerint 11-től) kéthetente szombat délelőtt ismét nyitva lesz a hulladékudvar, áprilisban pedig megkezdődik a lomhulladék gyűjtés a korábbi években kialakított rend szerint. A szolgáltatást igénybejelentés alapján nyújtja a Közszolg, a lomhulladékot az ingatlanról szállítják el.

A tavasszal újrainduló szolgáltatásokkal és a szelektív gyűjtőszigetek áthelyezésével kapcsolatos információk a Pápai Hírlap február 11-én megjelent számában részletesen olvashatók, és megtalálhatók a Közszolg Kft. honlapján is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.