Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Április 06. 09:43, csütörtök | Külföld
Forrás: 24.hu

Két nap alatt három napkitörés

Két nap alatt három napkitörés

Az SDO (Solar Dynamics Observatory) által készített három felvétel április 2. és 3. közt készült. A napkitörések nem fenyegették a Földet, igaz, kisebb áramszüneteket így is okoztak.

Az előző és a mostani hét fordulóján csillagunk igen aktív volt, három nagyobb kitörés is produkált, melyek világszerte okoztak áramkimaradásokat. A NASA most nyilvánosságra hozta az egymást gyorsan követő eseményeket megörökítő fotókat.

Bár az efféle kitörések nem veszélyesek a földfelszínen, bizonyos esetekben a GPS-ek és kommunikációs rendszerek megzavarodását idézhetik elő.

Az első, M5,3-as esemény magyar idő szerint vasárnap délelőtt 10 óra körül történt – az ötfokú skálán ez egy viszonylag erős kitörésnek számít. Nagyjából 12 és fél órával később egy újabb kitörés következett, ez valamivel jelentősebb volt, M5,7-es besorolást kapott.

A harmadikat, az M5,8-as jelenséget hétfőn délután fél 5-kor figyelték meg, a három közül ez volt a legerősebb.

A NASA szerint az M-es besorolású kitörések tized olyan nagyok, mint a legerősebbek, azaz az X-osztályúak.

Egy-egy csoporton belül a különböző jelenségeket a számok rangsorolják: az M2-es kétszer, az M3-as pedig háromszor olyan erős, mint az M1-es – és így tovább.

Egy napkitörés során az atmoszférát elérő röntgensugárzás és megnövekedett UV-sugárzás ionizálja az atmoszférát, ezzel pedig az ionoszféra viselkedése megváltozik, blokkolni kezdi a rádiójeleket – normál esetben erről a rétegről verődnek vissza a hullámok.

Az ionoszférán történő visszaverődés a nagy távolságú rádiókommunikáció alapja, éppen ezért a jelenség nélkül az adó és a vevő közti kapcsolat megszűnik. A napkitöréstől ideiglenesen átalakult ionoszférában tehát a kommunikáció is szünetel.

A közelmúltban csillagászok egy csoportja alaposabban is megvizsgálta a Nap koronáját, hogy jobban megismerjék a napkitörések természetét.

Mivel a nagyobb koronakidobódásokkal a töltött részecskék az atmoszférán átjutva képesek megzavarni a műholdakat és a felszínen található elektromos kommunikációs eszközöket, a jelenség megértése kiemelten fontos.

A kutatók az új vizsgálat során olyan kisebb mágneses mezőket vették észre, melyek előrejelezhetik ezeket a nagyobb eseményeket.

A New Solar Telescope által rögzített felvételeken ezeket a mezőket a korona alsó régióiban lehet felfedezni. A szakértők szerint az új megfigyelés az első olyan vizsgálat volt, mellyel részleteiben tudták elemezni a nagyobb kitörések előzményeit. A kutatás segítségével talán azt is sikerül majd megérteni, miként formálódnak csillag mágneses mezői.

Daily Mail

Címkék: napkitörés, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).