Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két hétre hazatérő magyarok, egy év múlva életpályamodell és négy éve válság - Lapszemle

Két hétre hazatérő magyarok, egy év múlva életpályamodell és négy éve válság - Lapszemle

Számos programon van túl az a 12 amerikai fiatal, aki az első magyar Birthright Program keretében érkezett hazánkba. A harmadik és negyedik generációs amerikai magyar fiatalokat Magyarországra csábító program ötlete George Patakitól, New York állam volt kormányzójától és lányától származik - írja a Népszabadság. Akár több mint hatvan százalékkal emelkedhet egyes pedagógusok bére a jövő szeptemberben bevezetendő életpályamodell révén – adta hírül a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet szombati számában a négy évvel ezelőtt világválság okairól értekezik.

A Birthright Program nem magyar találmány, elsősorban izraeli, örmény és ír példákat követ, amelyek közül a legismertebb a Taglit Birthright Israel. A szó a születéssel együtt járó jogra utal, a program célja, hogy az anyaországból elszármazott fiatalok ismét kapcsolatba kerüljenek rég elfeledett kulturális örökségükkel, és felfedezzék identitásukat. A Balassi Intézet és a Kossuth Alapítvány által szervezett program ehhez hű is marad: nem volt előfeltétel, hogy a fiatalok tudjanak magyarul, vagy bármiféle kapcsolatuk legyen magyar közösségekkel: olyan harmadik és negyedik generációs amerikaiakat is kerestek, akik még nem jártak Magyarországon, és családjukban sem játszik kiemelt szerepet a magyar identitás. A program a gulyás–huszár–matyó hímzés sztereotípiákon túl újat akar mutatni az elszakadt magyaroknak. Ellátogattak például a zsámboki biofarmra, amelyet egy itt élő angol vezet. A résztvevők megismerkedhettek az organikus mezőgazdasággal, amely Amerikában is nagy divat. Szerveztek emellett találkozókat több fiatal és sikeres magyar vállalkozóval, és olyan külföldiekkel, akik itt találták meg számításaikat. A program sikerét mutatja, hogy hatalmas volt a túljelentkezés, mert csak tizenketten látogathattak el az országba két hétre.

***

Még egy évet kell várniuk a pedagógusoknak az életpályamodellre, amely a mindenkori oktatási kormányzat egyik régi adósságát törlesztené - tájékoztat a Magyar Hírlap. Az életpályamodell révén egy főiskolát végzett pedagógus kezdő alapbére a 2011-es bruttó 122 ezer forintról 167 400 forintra emelkedik, három év munkaviszonnyal a háta mögött ugyanilyen végzettséggel 126 300 helyett csaknem hatvan százalékkal többet, 200 880 forintot kereshet valaki 2013 szeptemberétől. Az egyetemet végzettek esetében még nagyobb a növekmény: míg az ő kezdő alapbérük tavaly 129 500 forint volt, jövőre 186 ezer lesz, a három éve a pályán lévőké pedig 136 ezerről 223 200 forintra nő. Az oktatási kormányzat jövő évtől a pedagógusok minősítési rendszerét is bevezeti, amelyen, ha valaki megfelel, sokkal nagyobb bérnövekményt érhet el.

***

Nem annyira a bedőlt amerikai lakáshitelek, mint inkább egy többszereplős pénzpiaci játék okozta négy évvel ezelőtt a gazdasági világválság felgyorsulását - állapítja meg a mai Magyar Nemzet. A Lehman Brothers bedőlése indította el a folyamatot, melyet szándékosan hagytak bedőlni azért, hogy a pénzintézetek helyett a társadalom fizesse ki az úgynevezett rossz adósságokat. A bank részvényei 2008. szeptember 15-én egy nap alatt 90 százalékot zuhantak, miközben a Dow Jones index ötszáz pontot esett. A pénzintézetről – amelyet addig az egyik legsikeresebbnek tartottak – néhány nappal korábban már lehetett tudni, hogy nehézségekkel küzd. A társaság ugyanis szeptember 10-én tette közzé negyedéves eredményeit, amelyekből kiderült, hogy – főként jelzálogpiaci tevékenységével összefüggésben – 3,9 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. A cég vezetői néhány napig még próbálkoztak a bank értékesítésével, és reménykedtek az állami mentőövben is, azonban a helyzet menthetetlennek bizonyult, és csődvédelmet kellett kérniük. A csődvédelem időszaka alatt a vállalatot gyakorlatilag kirámolták a hitelezői, elvitték jó szerződéseit és ügyfeleit, a rosszakat pedig az államra terhelték. A piacon pedig elindult egy úgynevezett tisztulási folyamat, amely végső soron a verseny csökkentéséhez vezetett – vélekedett a Magyar Nemzetnek Varga István gazdasági szakember. Ezek a nagy átrendeződések pedig azzal jártak, hogy a kormányok – Amerikában és Európában egyaránt – gyakorlatilag átvállalták a pénzügyi szektortól a soha ki nem fizethető adósságokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk