Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Február 08. 07:37, szerda | Belföld
Forrás: mti

Két, a kairói terrortámadásban megsérült kopt nő kezelésében segít Magyarország

Két, a kairói terrortámadásban megsérült kopt nő kezelésében segít Magyarország

A magyar kormány segítségével kezdődhet meg a kairói terrortámadásban megsebesült két egyiptomi kopt nő rehabilitációja a Honvéd Kórházban

- nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Török Tamás ismertette: a kormány Kveck Péter egyiptomi magyar nagyköveten keresztül ajánlott fel segítséget a kopt közösségnek, amelynek tagjai a tavaly december 11-ei, a kairói Szent Péter templom elleni terrortámadásban sebesültek meg. A merényletben 25-en meghaltak, 49-en megsérültek.

Török Tamás elmondta, a kopt közösség a múlt héten jelezte, hogy két, a terrortámadásban megsérült nő utókezelésében magyar segítséget kérnek, ezek után kezdődtek meg az egyeztetések a Honvédelmi Minisztériummal és a Honvéd Kórházzal. A magyar és az egyiptomi orvosok többször konzultáltak az elmúlt napokban, a magyar kórháznak minden leletet elküldtek. Az egyik sebesültre várhatóan többhetes, részleges arcátültetést is magába foglaló kezelés vár, a másik sebesült sérülései kevésbé súlyosak - közölte.

A robbantás után az egyiptomi kormány azonnal elítélte a kopt közösséget ért terrorcselekményt. A két egyiptomi állampolgár utókezelése is magyar és egyiptomi közös segítségnyújtás eredményeként valósulhat meg - közölte Török Tamás. Hozzátette: a két kormány együttműködését az is jelzi, hogy Magyarország a napokban Kairó kérésére közvetítő szerepet vállalt, és támogatja, hogy Egyiptom európai uniós segítséget kapjon az illegális migráció megállításához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül 2016. október 15. óta működik Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára felügyeletével az az új kormányzati egység, amelynek a keleti keresztény közösségek megsegítése és helyzetük figyelemmel kísérése a feladata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.