Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2019. Július 24. 11:17, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Készül a kastélykapu - Megérkeztek az első kovácsoltvas elemek

Készül a kastélykapu - Megérkeztek az első kovácsoltvas elemek

Újabb látványos mozzanat történt meg ma délelőtt az Esterházy-kastély előterében, hiszen a később helyére kerülő főkaput közre fogó kerítéselemek érkeztek meg Pápára.

Lehoczky Tivadar kovács iparművész elmondta, ezek az elemek már korábban elkészültek a szentendrei műhelyben. A négy, tömör vasból kovácsolt elem összsúlya jóval meghaladja az egy tonnát, daruval emelték fel azokat a korábban elkészült tégla kerítésre, melybe - a korabeli ólom helyett - ragasztásos technológiával rögzítik a kerítés kovácsoltvas oszlopait. A négy elem elkészítése mintegy 4 hónapot vett igénybe a szentendrei műhelyben, gondos tervezés és előkészítés nyomán. Az iparművésztől megtudtuk, a kastélykapu is készül, már csak a levelek hiányoznak róla. Ezek elkészítése és felszerelése még hosszadalmas munka lesz, de Lehoczky János szerint szeptember második felében a kapu is a helyére kerülhet.

Áldozó Tamás polgármester is megtekintette a látványos műveletet. Elmondta, az eredeti, 17. századi kapu és kerítéselemek a 19. század közepét követően kerültek Franciaországból Pápára, a második világháború során való eltűnésének részleteiről pedig nem tudni részleteket. Az viszont bizonyos, hogy több mint 70 év után újra kapu választja majd el a Fő teret az Esterházy-kastélytól. A városvezető azt várja, hogy ahogy korábban, ma is előszeretettel fognak a pápaiak és az ide látogató turisták fényképezkedni a díszes kapu előtt. Áldozó Tamás hozzátette, a kastélykapu átadására egy kiállítás összeállítását tervezik az Esterházy-kastélyban, amelyben a kapu és a kerítés elkészítésének fázisai lesznek láthatók.

A kapu elhelyezését és a kerítés megépítését megelőzően gondoskodni kellett a csapadékvíz elvezetéséről és a Fő tér burkolatának újra szintezéséről, ez utóbbin jelenleg is dolgoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 13:40, kedd | Helyi

Kábítószer fogyasztása miatt nyomoztak a férfi ellen

A rendőrség befejezte a 32 éves Pápa-környéki lakossal szemben folytatott büntetőeljárást.

2022. Május 24. 11:37, kedd | Helyi

Megalakult a Pápai Borklub

A Somlói Borrend Egyesület közgyűlése április 29-én tartott ülésén döntött a Pápai Borklub megalakításáról.

2022. Május 24. 09:12, kedd | Helyi

Amerikai óriástanker Pápán

Újabb repülőgéptípus földi kiszolgálása terén szereztek gyakorlati tapasztalatot az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái.

2022. Május 23. 09:06, hétfő | Helyi

Kocsisor előzésébe kezdett a suzukis, végzetesnek bizonyult a manőver

A másik autóban egy édesanya sérült meg súlyosan, a hátul ülő fiatalok könnyebben megúszták a balesetet.