Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Február 25. 14:34, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Kések a mindennapokra és szakembereknek

Kések a mindennapokra és szakembereknek

Kevés olyan használati tárgy van, melyet annyira gyakran használunk, mint egy kés. Bár talán észre sem vesszük, a leggyorsabban kopó otthoni univerzális eszközünkről van szó.

Éppen az intenzív használat miatt nem mindegy, milyen kések lapulnak fiókunkban.

A minőség bár nem az egyetlen, de döntő szempont kell legyen ezeknek az eszközöknek a beszerzésénél, hiszen nem néhány hétre hónapra, hanem jó esetben egy életre szerezzük be őket.

A konyhától az erdőig

A laikusok nehezen tesznek különbséget a kések egyes fajtái, típusai között tudni kell, hogy kevés ennyire specializált, sokoldalú eszköz létezik.

Ez arra is visszavezethető, hogy az ember a történelem hajnala óta használja, tehát volt „ideje” fejleszteni, változtatni. A mai állás szerint, felsorolni is lehetetlen, hányféle területen használjuk ezt az egyszerűségében verhetetlenül sokoldalú eszközt.

Konyhakés talán már mindenkinek volt a kezében, de valószínűleg kevesen tudják, hogy létezik speciális gombász illetve kertész késcsalád is. Más és más kés szükséges oltásoz és szemzéshez, vagy éppen általános mezőgazdaság feladatokhoz.

Ugyancsak más késtípusokat igényelnek az erdészeti feladatok, vagy éppen a vadászattal kapcsolatos tevékenységek. A használhatóság szempontjából releváns a penge hosszúsága, szélessége, alakja, a markolat milyensége.

Fontos, hogy egy kés összecsukható-e vagy éppen tokot igényel, egyszóval szempont a helytakarékosság, könnyű kezelhetőség is. Röviden, nincs két egyforma kés, ami ugyanarra lenne alkalmas, de nagy az átjárás használhatóság szempontjából az egyes darabok között.

Fába álmodott csodák alkotó eszközei

A fa évezredek óta a művészi alkotások egyik legkedveltebb alapanyaga.

Talán már az ősember megpróbálkozott a véséssel, faragással, de az igazán finom, részletgazdag munkák csak a vas, majd az acélpengék elterjedésével váltak lehetővé.

A középkorban már rendkívül sokféle, specializált faragóeszköz állt a mesteremberek, művészek rendelkezésére, napjainkban pedig a legmagasabb minőséget képviselik a faragó kések.

Annak csak a szakemberek, a fafaragással foglalkozók a megmondhatói, melyik fafajta milyen kést igényel.

Ezek az eszközök alkalmasak a legpontosabb, milliméteres precizitású munkák elvégzésére is, különleges kialakításuk és anyaguk révén. Aki látott már fafaragó mestert munka közben, rácsodálkozhatott a faragó kések kifinomultságára és specializáltságára.

Ez garantálja – no és a szakmai tudás és a művészi érzék – hogy kezük, vagy inkább késük nyomán igazi értékálló remekművek szülessenek.

A fotó forrása:
ShutterProductions / Shutterstock.com

Címkék: kés, kések

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.