Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 10. 18:36, szerda | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Tapolcafői Kertbarátkör: Vége a csónakázásnak az Örvény-tavon

Tapolcafői Kertbarátkör: Vége a csónakázásnak az Örvény-tavon

Elegük lett a szemetelésből és a rongálásból a Forrás Tanösvényen.

Az Örvény-tó különlegessége, hogy az őt tápláló források a tó fenekén törnek fel és így folyamatosan hullámgyűrűket alakítanak ki a felszínen.

A 20. század második felében a bauxitbányászat hatására az egykor rendkívül bővízű Tapolca források vize apadni kezdett, végül 1968-ban a Tapolca teljesen kiszáradt. A bányászat felhagyása után a környező kutak vízszintje elkezdett évről évre folyamatosan emelkedni, míg aztán 2010-ben - 42 év után - a források vize újból feltört. A 600 méter hosszú tanösvényt ennek örömére alakították ki 2011-ben, mely érinti az Örvény-tavat is.

Azóta folyamatos fejlődés jellemzi a kirándulók által kedvelt helyszínt, amelyért egyértelműen a Tapolcafői Kertbarátkörnek jár a köszönet.

Az egyesület azonban most egy közleményt tett közzé közösségi oldalán: "Tájékoztatjuk a Tapolca Forrás Tanösvény látogatóit, hogy a sorozatos rongálás miatt az Örvény-tavi csónakázást a kertbarátkör megszünteti. A hétvégi randalírozás eredménye, az Örvén-tóban lévő tavi rózsák kitépve, a magánterületet jelző táblák kitörve, az italos üvegek szétdobálva, a csónak evezőlapátja eltűnt, a szalonnasütő környéke fával szétdobálva, szemétgyűjtő kitörve. Megdöbbentő, ezért érdemes dolgozni" - írják a csalódottan a bejegyzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 18:07, szombat | Helyi

Itt a várva-várt hír: csatlakozik az oltáshoz a Honvédség!

Csütörtök óta küzdenek a lángokkal Kenyeri és Csönge térségében, már mintegy 400 hektáron ég a növényzet.

2024. Szeptember 07. 16:33, szombat | Helyi

Családi napot tartottak a pápai Bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér idén is megrendezte a családi napot, hogy az ott szolgálatot teljesítők családtagjai is betekintést nyerhessenek a légibázis munkájába, illetve így köszönjék meg nekik az általuk nyújtott támogatást.

2024. Szeptember 07. 16:31, szombat | Helyi

Még mindig küzdenek a lángokkal a tűzoltók, foltokban még ég a növényzet

A Vönöck és Kenyeri közötti területen dolgoznak a tűzoltók.

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó