Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Július 10. 18:36, szerda | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Tapolcafői Kertbarátkör: Vége a csónakázásnak az Örvény-tavon

Tapolcafői Kertbarátkör: Vége a csónakázásnak az Örvény-tavon

Elegük lett a szemetelésből és a rongálásból a Forrás Tanösvényen.

Az Örvény-tó különlegessége, hogy az őt tápláló források a tó fenekén törnek fel és így folyamatosan hullámgyűrűket alakítanak ki a felszínen.

A 20. század második felében a bauxitbányászat hatására az egykor rendkívül bővízű Tapolca források vize apadni kezdett, végül 1968-ban a Tapolca teljesen kiszáradt. A bányászat felhagyása után a környező kutak vízszintje elkezdett évről évre folyamatosan emelkedni, míg aztán 2010-ben - 42 év után - a források vize újból feltört. A 600 méter hosszú tanösvényt ennek örömére alakították ki 2011-ben, mely érinti az Örvény-tavat is.

Azóta folyamatos fejlődés jellemzi a kirándulók által kedvelt helyszínt, amelyért egyértelműen a Tapolcafői Kertbarátkörnek jár a köszönet.

Az egyesület azonban most egy közleményt tett közzé közösségi oldalán: "Tájékoztatjuk a Tapolca Forrás Tanösvény látogatóit, hogy a sorozatos rongálás miatt az Örvény-tavi csónakázást a kertbarátkör megszünteti. A hétvégi randalírozás eredménye, az Örvén-tóban lévő tavi rózsák kitépve, a magánterületet jelző táblák kitörve, az italos üvegek szétdobálva, a csónak evezőlapátja eltűnt, a szalonnasütő környéke fával szétdobálva, szemétgyűjtő kitörve. Megdöbbentő, ezért érdemes dolgozni" - írják a csalódottan a bejegyzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 21:14, péntek | Helyi

Rock zene, hűsítő italok és kiváló hangulat a Kossuth utcán!

Kemény fába vágták a fejszéjüket a belvárosi üzletek Pápán: azon dolgoznak közösen, hogy ismét élettel teljen meg a város szíve!

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Nem utcaképet fotóz a kamerával felszerelt autó a városban

Több olvasónk is jelezte szerkesztőségünknek, hogy egy olyan jármű járja a város utcáit, amely a tetején egy kamerával van felszerelve.

2024. Július 19. 07:51, péntek | Helyi

Motorosok érkeznek Pápakovácsiba!

Amerikai autós, motoros fesztivált tartanak szombaton Pápakovácsiban, ahol a rockabilly lesz főszerepben.

2024. Július 19. 07:34, péntek | Helyi

Harctéri kutató-mentők gyakorlata Pápán

Az amerikai légierő 56. és 57. kutató-mentő százada a Jolly Vihar 2024 gyakorlaton vesz részt az MH 47. Bázisrepülőtéren.