Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Augusztus 20. 09:10, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kerpel Péter művésztanár és a Pegazus Színház vehetett át Pro Cultura Díszoklevelet

Kerpel Péter művésztanár és a Pegazus Színház vehetett át Pro Cultura Díszoklevelet

A pandémia miatt A magyar kultúra napján nem volt lehetőség a díszoklevelek ünnepélyes átadására, ezért most, az államalapítás ünnepének előestéjén kerítettek erre sort.

A Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány minden év január 22-én, A magyar kultúra napján adja át a Pro Cultura Díszokleveleket azon személyek és közösségek számára, akik hosszú évek óta őrzik és ápolják Pápa város kulturális örökségét, vagy újszerű kezdeményezéseikkel szolgálják a város hírnevének öregbítését. Ezúttal a járványhelyzet miatt a program elmaradt, a díjak átadására augusztus 19-én került sor, a szabadtéri színpadon.

A díszokleveleket dr. Baloghné Uracs Marianna és a Müller Anita, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány kuratóriumának tagjai adták át. A kuratórium döntése alapján 2021-ben Pro Cultura Díszoklevél kitüntetésben részesült Kerpel Péter művésztanár, aki sokoldalú alkotóművész, tanári és alkotói hivatása mellett a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének is tagja. Nevéhez fűződik a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma grafikus és festő képzésének elindítása, mely belépőt jelenthet a professzionális képzőművészet világába. Alkot a Pápai Képzőművész Körben, grafikákat és művészi értékű fotókat készít és képeket fest. Belekóstolt már az iparművészeti tervezőmunkába is, alkotásaiban a valóság és képzelet is megjelenik – hangzott el a művésztanár méltatásában.

Az idei év másik díjazottja a Pegazus Színház Társulata. A Pegazus Színházat 2005-ben alapította Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt. A különleges hangulatú barokk pincében működő magán kamaraszínház felnőtt- és gyermekelőadásokkal szórakoztatja nézőit. Kínálatuk széles körű, bábelőadásokkal, zenés, táncos bemutatókkal, irodalmi műsorokkal, drámákkal, játszóházakkal és egyedülálló játékterükkel várják látogatóikat, a kicsit náluk ismerkednek a művészettel, színházi illemtannal. Munkájukat a szakmai igényesség, az egyéni látványvilág, a színház iránt érzett alázat és a közönség szeretete jellemzi. A díjat Végh Zsolt, a Pegazus Színház alapító igazgatója vette át.

Az esti kulturális programról néptáncegyüttesek gondoskodtak. Szám szerint három, a nagyidai Ilosvai Aszú, a győri Kiscserókok ifjúsági csoport és a Vadvirág Néptáncegyüttes közreműködésével igazi táncünnep kerekedett a szabadtéri színpadon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.