Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 09. 08:42, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kéretlen SMS-ben terjedő kártevőre figyelmeztetnek

Kéretlen SMS-ben terjedő kártevőre figyelmeztetnek

Kéretlen SMS üzenetek útján terjedő kártevőre figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

Az NKI honlapján pénteken közzétett rendkívüli tájékoztatóban azt írták: az új-zélandi CERT jelzése szerint visszatért a korábban Magyarországon is széles körben terjedő androidos, úgynevezett FluBot kártevő, azt továbbra is SMS-ekben szereplő hivatkozásokkal terjesztik a kiberbűnözők.

Azt írták, az üzenetek tartalma eltérő lehet: függőben lévő csomagkézbesítésről, a címzettel megosztott fényképalbumról vagy például hangpostaüzenet érkezéséről szólnak.

A korábbiakhoz képest azonban különbség, hogy az üzenetekben szereplő hivatkozások ezúttal egy olyan weboldalt nyitnak meg a böngészőben, amely egy hamis biztonsági frissítésről szól. Kiemelték: valójában az érintett eszköz akkor fertőződik meg, ha rákattintanak a hamis biztonsági frissítés telepítésére.

Az NKI ezért arra figyelmeztet, hogy senki se kattintson a gyanús SMS-ekben szereplő hivatkozásokra, ne engedélyezzék az ismeretlen alkalmazások telepítését. Ha valaki csomag érkezését várja és szeretne tájékozódni a kézbesítés állapotáról, javasolt mindig kézzel beírni a szállító cég weboldalának címét és ott megadni a csomag azonosítóját.

Ha valaki ilyen üzenetet kap, jelentse a CSIRT@nki.gov.hu e-mail címre - írta az NKI.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.