Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 07. 13:35, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Kerecsényi Zoltán: A Rigó lakótelepi "Csillagpont" egy reménysugár

Kerecsényi Zoltán: A Rigó lakótelepi

A DK önkormányzati képviselője szerint az új szolgáltató ház kulcsfontosságú a szegregátumban élő romák felzárkóztatásához.

2015. április 2-án késő délután került átadásra az a pápai, szegregátumi településrészen elkészült, két önkormányzati lakás átalakításával létrejött, "Csillag Szolgáltatópont és Szolgáltatóház" - névre keresztelt intézmény, mely a szegregátumban élők felzárkózását hivatott segíteni a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatását célzólag.

Az átadáson rést vett Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője is, aki a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

"A DK a szolidaritás, az antirasszizmus pártja, mindig is a gyengébbek, az elesettebbek mellett állt-áll, s fontosnak, támogatandó dolognak tartjuk azt, hogy a romák társadalmi befogadásának ügye újra a magyar politika centrumába kerüljön. De nemcsak a magyar politikáéba. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a közelmúltban Niedermüller Péter DK-s Európa Parlamenti képviselő meghívására roma ügyekkel foglalkozó civil szervezetek ismertették elképzeléseiket az Európai Parlamentben, ahol felhívták a figyelmet a romákat sújtó oktatási és foglalkoztatási hátrányokra, az iskolai szegregáció több tagállamot is érintő problémájára, illetve sürgették, hogy az európai szervezetek hatékonyabban lépjenek fel a roma embertársainkat érő kirekesztéssel és előítéletekkel szemben.
Szerintem a pápai "Csillagpont" egy remény- és fénysugár lehet, amely érdemi előrelépési lehetőséget nyújthat roma honfitársaink számára. Helyi, városi képviselőként, pártpolitikusként is akceptálni tudom az avatón a hivatalosságok - alpolgármester úr, a szociális intézet vezetése - részéről elhangzottakat, amelyek szerint itt majd olyan programokat terveznek szervezni, amelyek a foglalkoztatás, az oktatás az életkörülmények javítása területén előrehaladást jelenthetnek az itt élő pápai romáknak. A felmerülő problémákat elsősorban helyben lehet megoldani a roma közösségek bevonásával, és ebben is kulcsfontosságú szerepet játszhat a pápai "Csillagpont" - közösségi intézmény létrejötte. Öröm volt hallgatni az avatóünnepségen közreműködő helyi kis roma együttest, akik Istent dicsőítő vallásos dalokat adtak elő. Ebből is látszik, hogy jó emberekről, Istenfélő emberekről van szó, akik számára fontos az élet, fontos a közösség megtartása. Segítsük embertársainkat, akiknek ez az épület igazi közösségi helye is lehet.
A "Csillagpont"-épület létrehozása azért is dícséretes, mert olyan alapvető teendők segítésében is lehetőséget nyújt a telepen élő szegény embertársainknak, mint a mosás, a vasalás és a tisztálkodás, hiszen tudvalévő, hogy többek otthonában nincsenek ezen alapvető dolgokra lehetőség" - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.