Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. December 07. 09:05, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa (Szalóky Zsolt)

Képviselő-testületi ülés jobbikos szemmel

Képviselő-testületi ülés jobbikos szemmel

A jobbikos képviselő a legutóbbi képviselő-testületi ülésen hozott döntéseket kommentálta csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a városatyák módosították az önkormányzat vagyonáról szóló rendeletetet. A módosítás szerint vagyontárgy megszerzéséről bruttó 10 és 20 millió forint közötti érték esetén a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság, 20 milliós érték felett a képviselő-testület jogosult dönteni, 10 millió forint alatti forgalomképes üzleti vagyon körébe tartozó vagyontárgy esetén pedig polgármesteri hatáskör a döntés. A változtatást az ingatlanárak növekedése és az ügyintézés gyorsabbá tétele tette szükségessé - az önkormányzat indoklása szerint.

Süle Zsolt a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy számára teljesen indolokatlan, hogy miért kap a városvezető az eddigieknél sokkal nagyobb hatáskört. -Jellemzően elmondható, hogy mindkét rendelet esetében az eddigi összegek tízszerese lesz a polgármester hatásköre. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok esetben sem a bizottságok, sem a Képviselőtestület nem tudja megvitatni ezeket a kérdéseket, így rengeteg esetben egyszemélyű döntés fog születni, amely számomra ekkora összegek mellett elfogadhatatlan.Sajnos abba az irányba haladunk, hogy nem a városnak van polgármestere, hanem a polgármesternek városa - fogalmazott a jobbikos képviselő.

A testületi ülésen beszámolókat hallgattak meg a kéviselők Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye tevékenységéről és az Egészségügyi Alapellátási Intézete munkájáról. - A két beszámolóból egy dolgot biztosan megtudhattunk: a szociális szféra és az egészségügy területén gyorsvonati sebességgel közeledünk a katasztrófa felé. És ha nem történik valami nagy változás, akkor - sajnos - nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a két rendszer össze is omoljon. A két rokon ágazat rendkívül forráshiányos, alulfinanszírozott mindkettőre jellemző a munkavállalók alulfizetettsége és ennek következményeként az egyre inkább égetőbbé váló munkaerőhiány - fogalmazott a képviselő hozzátéve, mindkét intézménynél a legkomolyabb problémákat az elöregedés jelenti, nincs megfelelő utánpótlás. A nyugdíjba vonuló, vagy pályát változtató szakdolgozókat nem tudják megfelelően pótolni és ennek a legnagyobb oka, a megfelelő anyagi megbecsülés hiánya.

A TOP-os projektekkel kapcsolatban is ismertette álláspontját a politikus. Süle Zsolt szerint a 15 pályázatból minden valószínűség szerint 10-et nem tudnak az eredeti határidőre befejezni. Ennél is nagyobb baj, hogy 9 projekt esetében pedig - a most rendelkezésre álló információk alapján - a költségek meg fogják haladni az eredetileg tervezettet. Az pedig már rendkívül aggályos, hogy néhány esetben pedig jelentős, akár 30-40 %-os költségnövekedés is lehetséges - mondta el a képviselő. Süle Zsolt szerint azonnali kormányzati beavatkozásra lenne szükség, a plusz költségek átvállalásával. Ugyanis, ha ez nem történik meg, akkor olyan adósságspirálba kerül a város, amelyből nagyon nehéz lesz kijönni, illetve a következő évtizedre rendkívül leszűkül a város mozgástere a beruházások, fejlesztések területén - véli a képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.