Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Október 23. 20:01, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Képek a fátyol alól - Megemlékezés október 23-án

Képek a fátyol alól - Megemlékezés október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 23. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezést Pápa város önkormányzata.

Az ünnepség koszorúzással kezdődött, előbb Kiss Zoltán mártírhalált halt ejtőernyős, majd dr. Katona István, Pápa város forradalmi tanácsának egykori elnökének emléktáblájánál. A megemlékezésen külön köszöntötték dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt és dr. Áldozó Tamás polgármestert, valamint a képviselő-testület megjelent tagjait.

Az ünnepi megemlékezés 18 órától folytatódott a JMSZK színháztermében. Polgárdi Sándor evangélikus lelkész, esperes ünnepi beszédében hangsúlyozta, az 1956-os forradalom legfontosabb üzenete az összefogás és a szabadságvágy. - Akkor volt felejthetetlen lelkesedés, összefogás, Budapest felé megnyilvánuló segítség élelmiszersegély formájában. Mára kimondhatjuk, Magyarország szuverén ország - mondta az esperes. Polgárdi Sándor '56 kettősségéről beszélt: Október 23-a a szabadság, a nemzeti függetlenség küzdelme. November 4-e pedig a demokrácia leverése, a szabadságellenes erők hatalomra törése volt Magyarországon.

A lelkész felidézte a forradalom eseményeit. Mint mondta, nekünk 1956 és a szabadság fogalma összetartozik.A lelkész szerint ma a reménység hangján kell szólnunk és bíztatnunk az embereket, honfitársainkat. - Ez a mi szeretett hazánk, ahol élned és halnod kell. Emlékezésünk 1956 áldozataihoz, hőseihez legyen méltó. Isten áldd meg a magyart - zárta gondolatait Polgárdi Sándor.

A beszédet követően irodalmi összeállítást láthattak az emlékezők Képek a fátyol alól címmel. Közreműködtek a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának diákjai és a Teleszterion Színházi Műhely tagjai.

A rendezvény a Magyar Pieta 1956 szobor koszorúzásával zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 14:18, szombat | Helyi

Megelevenedett a varázslóvilág a könyvtárban

A varázsvilág kedvelői ezúttal is szép számban látogattak el a Jókai Mór Városi Könyvtárba, ahol Harry Potter mágikus világa elevenedett meg, egy családi délelőtt erejéig.

2024. Május 11. 07:07, szombat | Helyi

Rózsaszínbe burkolózott a péntek esti égbolt

Elképesztő látványban volt része azoknak, akik feltekintettek az égre pénteken este.

2024. Május 11. 06:43, szombat | Helyi

A Harry Potter könyvek műfordítója járt Pápán

Tóth Tamás Boldizsár magyar műfordító és szinkrondramaturg volt a vendég a pénteken kezdődő Harry Potter napokon, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2024. Május 11. 06:24, szombat | Helyi

Unger Tamás: Van programunk

Az alpolgármestert többen kérdezték, hogy a politikai adok-kapok helyett miért nem inkább a terveikről beszélnek. Válaszul elmondta, a programjuk elérhető a város honlapján, bár elismeri, kissé időigényes lesz átbogarászni.